veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Teetän kodissani remontin – voinko tehdä kotitalousvähennyksen puun myyntitulojen verosta?

Teetän kodissani remontin – voinko tehdä kotitalousvähennyksen puun myyntitulojen verosta?
13.6.2022

Aion remontoida tänä vuonna kotiani ja haluaisin hyödyntää remonttityön kotitalousvähennyksen. Olen kuitenkin niin pienituloinen, että tuloistani ei määrätä veroja ollenkaan, joten kotitalousvähennys menisi hukkaan koska puolisoakaan ei ole.

Sain viime vuonna perinnöksi metsätilan. Jos myyn tänä vuonna puita kyseiseltä metsätilalta, voinko tehdä kotitalousvähennyksen tästä tulosta määrättävästä verosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Kyllä voit. Yksityishenkilö saa kotitalousvähennyksen tulojensa veroista. Metsätilalta myytävistä puista saatava tulo on pääomatuloa. Kotitalousvähennyksen saamisen kannalta ei ole merkitystä, määrätäänkö verot ansio- vai pääomatuloista.

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloverosta. Vähennys tehdään ansiotuloista ja pääomatuloista maksettavista veroista samassa suhteessa, kun veroja tulisi maksettavaksi. Ansiotulojen verosta vähennys tehdään muiden vähennysten jälkeen ennen alijäämähyvitystä.

Siltä osin kuin vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksusta vähennystä ei voi tehdä.

Jos verovelvollisen verot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen tai vähennystä ei muusta syystä voi tehdä, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti