veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Suojaudu ukkoselta ja sähkökatkoilta – ylijännitepiikki on kallis vieras

Suojaudu ukkoselta ja sähkökatkoilta – ylijännitepiikki on kallis vieras
24.8.2020

Sähkökatkot ja ukkosen aiheuttamat ylijännitepiikit aiheuttavat harmeja ja jopa tuhansien eurojen vahinkoja kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Vastalääkkeet voivat säästää hintansa moninkertaisesti jo seuraavalla ukkosella tai syysmyräkällä.

Salama iskee todennäköisyydellä 1/500 vuodessa avoimella paikalla olevaan rakennukseen. Riski ei tunnu suurelta etenkin, jos sopivalla etäisyydellä on salamasieppareita eli korkeita puita tai rakennelmia. Mutta lähiosumakin voi olla vaarallinen. Lisäksi ukkosen aiheuttamat ylijännitteet leviävät laajalle sähkö- ja televerkoissa.

Lyhytkin sähkökatko voi aiheuttaa harmeja ja kalliita vahinkoja:

  • Videoprojektorin tuuletin pysähtyy.
  • Jälkilämpö lyhentää kallisarvoisen lampun käyttöikää ja pahimmassa tapauksessa rikkoo sen.
  • Etäduunarin tietokone hukkaa jopa tuntien työn tulokset.
  • Tietokoneen tai kotipalvelimen kiintolevy voi jopa mennä sekaisin.

Sähköverkon jännitteessä esiintyy joillakin seuduilla niin suuria vaihteluita, että ne häiritsevät herkkiä elektroniikkalaitteita. Vaihtelu voi johtua naapuruston järeistä sähkölaitteista. Televisio tai tietokone eivät välttämättä ole moksiskaan, mutta esimerkiksi laajakaistapääte pätkii.

Ukkossuojaa jopa kymmenellä eurolla

Ongelmien torjunta ei välttämättä maksa paljon.

Etevä jakorasia torjuu sähkö-, data- ja antennijohtojen kautta vaanivat ylijännitepiikit. Kuva: APC

Pistorasian tökättävien ukkossuojien hinnat lähtevät 10 eurosta. Tietoteknisille laitteille tarvitaan data- ja sähkötulon yhdistelmäsuoja. Esimerkiksi jännitepiikkejä suodattava dataliitännän ja kahdeksan sukovastakkeen yhdistelmä maksaa noin 40 euroa.

Ups (uniterruptible power supply) takaa tasaisen virransyötön lyhyehköissä sähkökatkoissa. Useimmat ups-laitteet myös suojaavat ukkosen ylijännitepiikeiltä sähkö- ja dataliitännät. Ups varastoi verkosta ottamaansa sähköenergiaa akkuun. Verkkosähkön katketessa ups alkaa tuottaa verkkosähköä jäljittelevää virtaa sekunnin sadasosassa. Suojattu elektroniikkalaite ei huomaa katkosta.

Koti-ups yksinkertaisesti kytketään verkkopistorasian ja suojattavien laitteiden väliin. Äly-ups komentaa tietokoneen nukuksiin akkusähkön ehtyessä. Tämä vähentää harmien vaaraa.

Mille laitteille riittää ukkossuojaus? Mitkä tarvitsevat akkuvarmistusta ja miten pitkään katkoon pitää varautua? Selvitä laitteiden sähkötehot tyyppikilvistä tai kulutusmittarilla. Tyypillinen videoprojektori kuluttaa 300W, keskitasoinen pöytätietokone 200W, näyttö 20–30W, laajakaistapääte ja wifi-reititin 10–20W.

Ups-laitteiden hinnat lähtevät 50 eurosta. Laitteissa on isoja eroja. Valmistaja ilmoittaa enimmäiskuorman watteina (W) ja volttiampeereina (VA), joista kumpikaan ei saa ylittyä.

Tämän 400 wattisen ups-laitteen 8:sta virtalähdöstä neljässä on akkuvarmistus. Kuva: Eaton

Watit ja akun wattitunnit ratkaisevat toiminta-ajan sähkökatkossa. Tyypillisen upsin akku riittää maksimikuormalla vain 1–3 minuutiksi ja puolella maksimista 8–10 minuutiksi. Hyvä 400–600 watin ups ruokkii etätyöläisen akkukäyttöisen läppärin lisänäyttöä ja laajakaistapäätettä toista tuntia. Se maksaa 120–160 euroa.

5 x UKKOSSUOJA

  • Sähkökatkojen ja ukkosvaurioiden riski on suurin kohteessa, johon sähkö tulee pitkissä avojohdoissa.
  • Tarkistuta ja asennuta pientalon maadoitukset ja ukkossuojaukset pätevällä sähköurakoitsijalla.
  • Tehokkain ukkossuoja on irrottaa elektroniikkalaitteen sähkö-, data- ja antennijohdot.
  • Valitse ups, jonka akku riittää sopivan pitkäksi aikaa.
  • Line interactive -ups tasaa yli- ja alijännitteitä akkua kuluttamatta (AVR-tekniikka).

Vesa Ylä-Jääski

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti