veronmaksajat.fi

KOTI

Salama on kallis ilmalämpöpumpun rikkoja – valuvasta kondenssivedestä kova lasku

Salama on kallis ilmalämpöpumpun rikkoja – valuvasta kondenssivedestä kova lasku
11.7.2023

Kesät ovat ilmalämpöpumpuille vahinkoherkkää aikaa, sillä ukkoset ja vuodot voivat rikkoa laitteen. Koteihin ja vapaa-ajan asunnoille asennetuista ilmalämpöpumpuista ilmoitetaan kesäisin satoja vahinkoja.

Kesällä yleinen ja usein kallis ilmalämpöpumpun rikkoja on salama, kertovat Lähi-Tapiolan vahinkotilastot. Salamasta aiheutuu ylijännite, joka rikkoo laitteen sähköosia ja piirilevyjä laajasti.

Kun salama iskee, ilmalämpöpumppu on usein vain yksi kodin rikkoutuneista sähkölaitteista. Salamanisku särkee usein monia muitakin laitteita.

Salamoinnin aiheuttamat vahingot korostuvat haja-asutusalueilla. Suomessa on vielä runsaasti salamoille herkkiä sähkötolpissa kulkevia sähköjohtoja, vaikka niitä onkin on viime vuosina  asennettu runsaasti kulkemaan maan alla.. Lisäksi vahoissa omakotitaloissa saattaa olla riittämätön ukkosenjohdatus.

”Sähköjohtoon tai rakennuksen lähelle lyönyt salama aiheuttaa pahimmillaan tulipaloja, mutta usein se vähintään rikkoo kaikki sähköjärjestelmään kiinnitetyt laitteet kuten ilmalämpöpumpun, liesituulettimen ja uudemmat liedet”, johtaja Antti Määttänen Lähi-Tapiola Pirkanmaalta sanoo tiedotteessa.

”Ukkosella kannattaa irrottaa kaikki sähkölaitteet pistorasioista. Kiinteästi asennetut laitteet ovatkin sitten ongelmallisempia. Tämä näkyy näissä ilmalämpöpumppujen vahingoissa. Pahimmillaan sekä ulko- että sisäyksikkö on pitänyt kokonaan uusia.”

Koti tai vapaa-ajan asunto on hyvä suojata salamaniskuilta. Nykyaikaiset talot ovat yleensä hyvin suojattuja, mutta mökeillä tai vanhoissa taloissa tilanne voi olla toinen.

Sähkölaitteiden käytön välttäminen ukkosella ja virtatöpselin irrottaminen sähköpistorasiasta, sähköjärjestelmien ylijännitesuojat sekä riittävät ukkosen johdattimet ovat hyviä suojaamaan sähkölaitteilta ukkosen aiheuttamilta vaurioilta. Kun kodin tai vapaa-ajan asunnolta poistuu pidemmäksi aikaa, sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistorasiasta.

Useimmat ilmalämpöpumppujen vahingot liittyvät yleensä laitteen eri osien rikkoutumisiin. Laiterikoissa viaksi mainitaan usein kompressori, joka hajoaa kovassa käytössä. Laitteen osien rikkoutuminen ei välttämättä aiheuta merkittäviä euromääräisiä vahinkoja. 

Rakenteisiin valuvasta ilmalämpöpumpun kondenssivedestä kallis vahinko

Euromääräiset suurimmat vahingot aiheuttaa kuitenkin ilmalämpöpumppujen kondenssivesi, jota saattaa päästä valumaan esimerkiksi rakennuksen rakenteisiin. Kun kesällä pumppua käytetään sisäilman jäähdyttämiseen, ilmalämpöpumpun sisäyksikköön saattaa kertyä vettä. Jos vesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, vesi saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kodissa.

Lähi-Tapiolan tilastojen mukaan kesäisin ilmalämpöpumppujen kondenssivedet aiheuttavat kymmeniä vesivahinkoja. Rakennusten rakenteiden korjauksista aiheutuu euromääräisesti suuret vahingot.

Kun ilmaa jäähdytetään, kertyy ilmankosteudesta vettä ilmalämpöpumpun sisäyksikön keruualtaaseen, josta sen on tarkoitus valua poistoputkea pitkin kaivoon tai pihalle. Mikäli putken liitos pettää tai putki tukkeutuu, alkaa vesi valua seinälle tai rakenteisiin. Viikossa vettä voi valua kymmeniä litroja.

”Suurimmissa vahingoissa vuotoa ei ole havaittu pitkään aikaan ja vahinkoalue on laaja. Pientä vuotoa voi olla vaikea havaita. Laitetta käytettäessä on aina väliajon varmistettava, että poistoputkesta valuu vettä. Joskus laitteen sisäyksikkö on asennettu vinoon, jolloin keruualtaaseen kertynyt vesi ei valu poistoputkeen vaan se valuu vastakkaisesta reunasta yli seinälle”, Antti Määttänen kertoo.

Tarkista ainakin nämä asiat ilmalämpöpumpustasi

  • Mikäli mahdollista, irrota ilmalämpöpumppu pistokkeesta ukkosella.
  • Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuutelua.
  • Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.
  • Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.
  • Varmista poistoputken puhtaus, jotta kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Mikäli putki on tukossa, järjestä huolto välittömästi.

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti