veronmaksajat.fi

KOTI

Sähköpyörä jouluksi – varo varasta, muista vakuutus

Sähköpyörä jouluksi – varo varasta, muista vakuutus
14.12.2021

Kyllä harmittaa, jos joululahjaksi hankittu sähköpyörä joutuu varkaan matkaan. Lukitse ja säilytä fillarisi huolella. Varaudu rosvon iskuun myös sopivalla vakuutuksella.

Kuinka tavallista on, että sähköpyörä varastetaan? Liikenteessä niitä vilisee jo runsaasti. Pyöräkauppiaiden järjestö Muoti- ja urheilukauppa ry kertoo, että viime vuonna uusia sähköpyöriä myyntiin 31 000 kappaletta. Tälle vuodelle arvio on 45 000 kappaletta.

Poliisille ilmoitettiin vuonna 2020 Suomessa ennätysmäärä varastettuja polkupyöriä: 24 000 kappaletta. Niistä vajaa tuhat oli sähköpyöriä.

Pohjola Vakuutukselle ilmoitetaan vuosittain noin 4 500 varastettua pyörää.  Korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen arvioi, että niistä noin 4–5 prosenttia (180–225 kpl) on sähköpyöriä.

Vakuutusyhtiö Ifissä sähköpyörien yleistyminen näkyy kasvuna sekä vakuutettujen pyörien määrissä että pyörien varkauksissa. ”Tänä vuonna jo syyskuussa pyörävarkauksia oli ilmoitettu yhtä monta kuin koko vuonna 2020”, sanoo Henrik Rantanen, omakotivakuutusten tuotepäällikkö.

Mitä vakuutus korvaa?

Yleisimmin varastetulle pyörälle haetaan korvausta kotivakuutuksesta. Vakuutus korvaa äkillisen, ennalta arvaamattoman varkauden. Tämä tarkoittaa, että pyörän on pitänyt olla lukittuna. Vakuutusyhtiö ei edellytä mitään tiettyä lukkomallia. Ammattivaras pystyy murtamaan kaikki lukot. Kannattaa kuitenkin valita lukko, jonka murtamiseen kuluva aika on mahdollisimman pitkä.

”Pyörästä maksetaan korvaus sen mukaan, paljonko uusi saman merkkinen ja mallinen pyörä maksaisi. Jos samaa pyörää ei ole enää saatavilla, katsotaan lähinnä vastaavan pyörän hinta”, sanoo Maarika Vauhkonen.

Kotivakuutusta ottaessa valitaan, kuinka suuri on vakuutuksenottajan omavastuu vahinkoa kohti. Omavastuu vähennetään vakuutuskorvauksesta. Usein omavastuuksi valitaan 150 – 250 euroa.

Tarkista aina, sisältyykö kotivakuutukseesi irtaimiston rikosturva. Pyörävarkautta ei korvata, jos rikosturva ei ole voimassa. ”Meillä Pohjola Vakuutuksessa kotivakuutukseen kuuluu aina palo- ja luonnonilmiöturva irtaimistolle. Rikosturva pitää valita lisäpalveluna”, sanoo Vauhkonen.

Omavastuun suuruus ja irtaimiston rikosturva vaikuttavat vakuutusmaksuun. Pääosin vakuutusmaksu kuitenkin määräytyy sen mukaan, millainen koti on ja missä se sijaitsee.

Tarkkana korvaussummissa

Korvaako kotivakuutuksesi 2 500 euroa, 5 000 euroa vai enemmän maksavan pyörän? Se kannattaa selvittää, sillä vakuutusehdoissa on suuria eroja.

Maarika Vauhkonen kertoo, että polkupyörät sisältyvät Pohjolan Omakoti-vakuutuksessa koti-irtaimiston vakuutukseen. Kun polkupyörää säilytetään normaalisti kotioloissa, enimmäiskorvaus on sama summa, jonka vakuutuksenottaja on määritellyt koko koti-irtaimistolleen.

Jos vahinko sattuu tilapäisesti kodin ulkopuolella olevalle omaisuudelle, on enimmäiskorvaus kuitenkin vain 5 000 euroa. ”Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa esimerkiksi olet lähtenyt puoleksi vuodeksi pyörä mukanasi etätöihin mökille, tai vaikka Ruotsiin. Silloin kannattaa ottaa pyörälle arvotavaravakuutus”, sanoo Maarika Vauhkonen.

Vakuutuksiin ja niiden ehtoihin tutustumisen voi aloittaa yhtiöiden verkkosivuilta löytyvillä laskureilla. Taloustaidon toimittaja laski Omakotivakuutuksen laskurilla, paljonko maksaisi vakuutus rikosturvalla 96 neliön rivitalokodille Helsingissä. Omavastuu oli 250 euroa ja irtaimiston enimmäiskorvaussumma 71 000 euroa. Vakuutuksen vuosimaksuksi tuli 168 euroa vuodessa.

Turvaa arvopyörälle

Vakuutusyhtiö Ifin peruskotivakuutus ja laaja kotivakuutus korvaavat polkupyörän enintään 2 500 euroon asti.

”Laajaplus-kotivakuutuksen enimmäiskorvaus pyörälle on 5 000 euroa. Sitä arvokkaampi kannattaa vakuuttaa arvotavaravakuutuksella”, sanoo Henrik Rantanen, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö.

Taloustaito laski vakuutustarjouksen samasta 96 neliön rivitalokodista myös Ifin laskurilla. Omavastuu oli 250 euroa. Enimmäiskorvaussummaa ei ollut, sillä irtaimisto korvataan sen täydestä arvosta. Laaja kotivakuutus maksoi 180 euroa vuodessa ja Laajaplus 250 euroa vuodessa.

Kannattaa muistaa, että eri yhtiöiden hintoja ei voi suoraan vertailla keskenään. Vakuutusehdot ovat aina erilaisia. Henrik Rantanen kertoo esimerkkejä Ifin ehdoista.

”Ifin Laajaplus-vakuutuksessa ikävähennyksiä ei tehdä pyörälle käyttöönottovuodelta eikä kolmelta seuraavalta vuodelta. Olipa pyörä kuinka vanha tahansa, sen arvo on aina vähintään 28 prosenttia vastaavanlaisen uuden pyörän hinnasta.”

”Jos lähtee etätöihin mökille tai vaikka Espanjaan, Ifin kotivakuutus turvaa pyörän normaalisti 12 kuukauden ajan kaikkialla maailmassa.”

Tarkista ikävähennys. Vakuutusehdoissa kerrotaan, mistä vuodesta alkaen pyörästä aletaan laskea ikävähennyksiä. Usein vähennykset tehdään pyörän käyttöönottovuotta seuraavista täysistä kalenterivuosista. Ikävähennys laskee pyörän vakuutuskorvausta.

Satu Alavalkama

Lue myös juttu Himoittu kulkupeli Taloustaito-lehdestä 11/2021.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti