veronmaksajat.fi

KOTI

Sähkökatko, myrsky, tulva, kotivara – ilmainen 112 Suomi -sovellus opastaa hätätilanteissa

Sähkökatko, myrsky, tulva, kotivara – ilmainen 112 Suomi -sovellus opastaa hätätilanteissa
5.2.2024

112 Suomi -sovellukseen on nyt lisätty ohjeet varautumiseen ja toimintaan hätätilanteissa. Ohjeet koskevat muun muassa kotivaraa, sähkökatkoa, vedenjakelun häiriöitä, tulvaa ja myrskyä.

Varautumisohjeisiin kannattaa tutustua jo etukäteen. Asiat menevät sutjakammin, jos kotoa löytyy muun muassa taskulamppu, paristoradio ja pullovettä, vinkkaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tiedotteessa.

Sähkökatkon aikana matkapuhelinverkko lakkaa toimimasta noin 2–6 tunnin kuluttua. 112 Suomi -sovelluksen tietoja voi lukea silloinkin, kun verkkoyhteys ei toimi, jos puhelimessa on akkua jäljellä tai jos käytettävissä on ladattu varavirtalähde.

Varautumisohjeet löytyvät sovelluksesta kohdasta Palvelut, jonka alla on Toimintaohjeet. Laajemmat varautumisohjeet kansalaisille löytyvät 72tuntia.fi-sivustolta.

Maksuttoman 112 Suomi -sovelluksen voi ladata puhelimeen sovelluskaupasta (App Gallery, Google Play, App Store).

Sovelluksella on noin kaksi miljoonaa käyttäjää.

Mitä hyötyä sovelluksesta on?

Apua oikeaan paikkaan hätä- ja ongelmatilanteissa

Muista hätätilanteessa soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta. Tällöin sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Se nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.

Sijaintitieto välittyy myös silloin, kun soitat sovelluksen kautta Tienkäyttäjän linjalle tai Meripelastuskeskukseen. Sijaintitiedon lähetys aktivoituu silloin, kun soitat kyseisiin numeroihin sovelluksen kautta. Numerot löytyvät Päivystysnumerot-välilehdeltä.

Apua eri tilanteisiin

Löydät sovelluksen Palvelut-välilehdeltä päivystysnumeroita kiireettömään avuntarpeeseen. Lisäksi voit tarkistaa sovelluksen avulla lähimmän sydäniskurin sijainnin.

Toimintaohjeista voit ladata veneilijöille suunnatut toimintakortit, tutustua aivoverenkiertohäiriön oireisiin ja kotitalouksille suunnattuihin toimintaohjesiin eri häiriötilanteissa. 

Vältä vaaratilanteet

Alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet välitetään sovelluksen kautta puhelimen sijaintitietoon perustuen. Tiedotteiden sisällöstä vastaa aina tiedotteen antava viranomainen.

Saat uudesta vaara- ja viranomaistiedotteesta äänimerkin sekä ilmoituksen puhelimen näytölle. Kaikki avoimet tiedotteet löytyvät Tiedotteet-välilehdeltä. 

Puhelinten omat käyttöjärjestelmät saattavat rajoittaa tiedotteiden läpituloa. Ilmoitus voi jäädä tulematta esimerkiksi silloin, jos ei ole antanut sovellukselle lupaa seurata sijaintia tai lähettää ilmoituksia, puhelin on virransäästötilassa tai paikannus ei ole jostain syystä onnistunut.

Lähde: 112.fi

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti