veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Saako digitalkkarin kotikäynnistä kotitalousvähennyksen?

Saako digitalkkarin kotikäynnistä kotitalousvähennyksen?
27.4.2020

Digitalkkari kävi kodissani kaksi kertaa tammikuussa. Hän laittoi uuden älytelevisioni käyttökuntoon ja opetti minulle pari tuntia myös sen käyttöä.

Toisella käyntikerralla digitalkkari kävi läpi tietokonettani. Hän siivosi sieltä turhia tiedostoja ja opetti minulle kuvankäsittelyä. Hän opasti samalla myös kännykän käytössä, päivitti sinne uusimmat aplikaatiot ja käyttöjärjestelmän.

Saanko näistä kodissani tehdyistä töistä kotitalousvähennyksen? Sain eritellyn laskun töistä. Digitalkkarini tiedot ovat ennakkoperintärekisterissä.

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Nähdäkseni saat kotitalousvähennyksen mainitsemistasi kotona tehdyistä töistä.

Tieto- ja viestintätekniikan laitteiden, ohjelmistojen, tietoturvan ja tietoliikenneyhteyksien asennus-, kunnossapito- ja opastustöiden kustannukset oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Tämän perusteella älytelevision asentaminen käyttökuntoon ja siihen liittyvä kotona tehtävä opastustyö oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Myös tietokoneen huolto sekä ohjelmien ja ohjelmapäivitysten asentaminen oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Kännykkä tai älypuhelin lienee kotitalousvähennystä koskevissa lain esitöissä tarkoitettu päätelaite, vaikka sitä ei erikseen esimerkkinä mainitakaan, joten senkin käyttöopastus ja ohjelmiston päivittäminen kotona oikeuttanevat kotitalousvähennykseen.

Sen sijaan kuvankäsittelyyn liittyvä kotiopetus ei oikeuta kotitalousvähennykseen, vähäisempi opastus esimerkiksi ohjelmiston asentamisen tai päivittämisen yhteydessä ei liene varsinaista opetusta.

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Kotitalousvähennys on 40 % tästä hinnasta. Näin saamastasi luvusta vähennetään kuitenkin omavastuu eli 100 euroa. Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamasi laskun loppusummassa on 5 875 euroa työn osuutta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti