veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Rasvapalo vaanii laiskaa grillaajaa – grilli pitää putsata jokaisen käyttökerran jälkeen

Rasvapalo vaanii laiskaa grillaajaa – grilli pitää putsata jokaisen käyttökerran jälkeen
6.7.2022

Jos grilliin jätetään rasvaa grillauksen jälkeen, syttyy rasva herkästi seuraavan grillauskerran yhteydessä. Grillin pohjalla syttyvä rasva aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen. Grillin rasvapalo alkaa tyypillisesti grillin pohjalle tippuneesta rasvasta ja ruoantähteistä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut tänä keväänä useita tapauksia, joissa grilli on syttynyt palamaan käytön aikana. Alustavien selvitysten perusteella tapaukset vaikuttavat rasvapaloilta. Grillaaja välttyy rasvapalolta, kun grilli huolletaan käyttöohjeiden mukaan ja puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. 

”Rasvapalot ovat erityisesti kaasugrillauksen ongelma, sillä kaasugrilleissä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillin pohjalle”, Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen kertoo tiedotteessa.

Hiiligrillauksessa tippuva rasva ja ruoantähteet eivät samalla tavalla keräänny grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä tai päätyvät jätteeksi käytettyjen hiilien mukana. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi kuitenkin syttyä grilliritilälle kertyneestä rasvasta

Näin grillaat turvallisesti 

1. Ennen kaasugrillin käyttöönottoa tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan.

2. Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa, ja siihen voi tulla pieniä halkeamia. Letkun kunnon voit tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen.

3. Letkun liitoskohdat pullon ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä sekä pullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen.  

4. Grillit kannattaa puhdistaa rasvasta ja ruoantähteistä jokaisen käyttökerran jälkeen. Grilliä käyttäessä puhtaus on hyvä tarkistaa aina ennen sytytystä. Jos grillissä on likaa pohjalla, polttimissa tai grillaustasolla, älä sytytä grilliä. 

Älä sammuta rasvapaloa vedellä! 

Rasvapaloa ei saa ikinä sammuttaa vedellä. Jos palavaan rasvaan heittää vettä, leviää palo räjähdyksenomaisesti, koska rasvaan sekoittuva vesi höyrystyy ja nostaa mukanaan palavan rasvan.

Rasvapalot pitää aina sammuttaa tukahduttamalla. Palon syttyessä kaasupullo kannattaa sulkea ja siirtää kauemmaksi, jos se on turvallisesti mahdollista. 

Jos palo leviää nopeasti eikä kaasupulloa voida turvallisesti siirtää kauemmaksi, poistu turvallisen etäisyyden päähän, varoita kaikkia välittömässä vaarassa olevia ja soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta kun olet itse turvallisessa paikassa.

Rasvapalon seurauksiin voi vaikuttaa hyvällä grillin sijoittelulla. Grillit pitäisi aina sijoittaa etäälle rakennuksista ja muista palavista materiaaleista.

Grilli kannattaa aina asentaa palamattomalle alustalle.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti