veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Puhelin ja mobiilinetti takkuavat nykyaikaisessa talossa

Puhelin ja mobiilinetti takkuavat nykyaikaisessa talossa
5.6.2017

Onko yhteyden laatu ulkona hyvä mutta surkea sisällä? Onko rakennus uusi tai äskettäin remontoitu?

Vankka teräsbetoni, alumiinikalvolla päällystetyt eristemateriaalit ja nykyaikaiset, lämmön karkaamista estävät ikkunalasit vaimentavat tehokkaasti radiosignaaleja. Tällaisessa ”pullotalossa” matkapuhelin ja matkapuhelinverkkoa hyödyntävä laajakaistayhteys eivät välttämättä toimi lainkaan ilman erityisjärjestelyjä.

Pullotalon ongelmaa on vaikeaa ja kallista täysin korjata jälkikäteen. Lääkkeitä onneksi on. Kannattaa kääntyä teleoperaattorin ja alan ammattilaisten puoleen. Rakennuksen ulkopuolelle asennettava antenni on harkinnan arvoinen vaihtoehto etenkin pientaloon. 

Radioverkkojen sisäkuuluvuus pitäisi ottaa huomioon jo rakennusta ja remonttia suunniteltaessa. Radiosignaaleille voidaan usein järjestää tuloreitit oikealla suunnittelulla tinkimättä muista vaatimuksista, kuten energiatehokkuudesta.

Mobiililaitteille sisäantenniverkko

Kerrostaloon on esimerkiksi mahdollista rakentaa mobiililaitteille sisäantenniverkko yhteistyössä teleoperaattoreiden kanssa. Talon kellariin tulee puhelinverkon elektroniikkaa. Lisäksi tarvitaan kaapelointi.

Järjestelmä on halvinta asentaa talon rakentamisen yhteydessä. Kaapelointi voidaan tehdä esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

Erikoisikkuna ei vaimenna radiosignaaleja

Uusinta uutta ovat patentoidut energiatehokkaat ikkunat, jotka eivät vaimenna merkittävästi matkapuhelinverkkojen radiosignaaleja. Kotimaiset SignalWindow-ikkunat ovat jonkin verran kalliimpia kuin tavalliset selektiivi-ikkunat. SignalWindow toimii passiivisesti eli se ei kuluta sähkövirtaa.

Toistin yhdistää matkapuhelinverkkoon

Niin sanottu toistin yhdistää talon sisällä olevat mobiililaitteet ulos asennettavan antennin kautta matkapuhelinverkkoon. Suomessa ainoastaan matkapuhelinverkkojen operaattorit saavat asentaa toistimia.

Toistinta ei pidä ikinä hankkia omin päin, vaikka jotkut verkkokaupat niitä myyvätkin.  Toistin saattaa aiheuttaa suuria vahinkoja häiritessään operaattorin tukiasemaa niin, että alueen data- ja puhelinyhteydet pahimmillaan estyvät.

Vesa Yläjääski 

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti