veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Pidä helle pihalla – 5 vinkkiä viileämpään kotiin

Pidä helle pihalla – 5 vinkkiä viileämpään kotiin
11.6.2020

Koti pysyy helteellä viileänä, kunhan pidät paahteen ja keskipäivän kuuman ilman visusti ulkona ja vältät lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

5 vinkkiä helteen torjuntaan, ilman sähköa kuluttavia jäähdytyslaitteita

 1. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 2. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
 3. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
 4. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä kesäyön ja aamun viileyttä tuuletuksessa
 5. Hyödynnä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. 

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. 

Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi.

Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Varmista kuitenkin riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Hankkisinko kotiin tuulettimen tai ilmastointilaitteen? 

Jos helteet jatkuvat, sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa.

Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse laite huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. 

Mikä laite?

 • Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.
 • Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
 • Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.
 • Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen.

Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja kuumentaa sisäilmaa.

Mitä tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa? 

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästää, kun käyttää laitteita järkevästi.

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen: 

 • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
 • Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
 • Huonekohtaiset laitteet: Rajaa viilennettävä alue tilaan, jossa korkeasta huonelämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneeseen.
 • Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

Vinkit Motiva

Lisää kesäisiä viilennysvinkkejä Motivan verkkosivuilla.

Testi: Kaikki ilmastointilaitteet eivät pysty viilentämään 35-asteista huonetta 25 asteeseen

Kuluttaja-lehden tuore testissä selvisi, että ilmastointilaitteiden jäähdytysnopeudessa on isot erot. Testissä oli mukana yhdeksän siirrettävää ilmastointilaitetta, jotka puhaltavat kuuman ja kostean ilman ulos poistoilmaletkua pitkin. Testattujen laitteiden hinnat vaihtelevat 300 eurosta 750 euroon.

Testitulosten perusteella huoneen lämpötilaa saa laskettua 5 asteella nopeimmillaan vain muutamassa minuutissa, mutta 10 asteen viilennykseen menee vähintään 20 minuuttia. Osa ilmastointilaitteista ei saanut jäähdytettyä 35-asteista huonetta 25 asteeseen edes kolmessa tunnissa.

Jokainen testattu ilmastointilaite osoittautui todella äänekkääksi: keskimääräinen melutaso oli kaikilla malleilla yli 60 desibeliä, mikä vastaa kovaäänistä keskustelua.

Ilmastointilaitteet ovat myös sähköahneita: mitattu tehontarve kaikilla malleilla oli 654–1 323 wattia. Esimerkiksi 8 tunnin päivittäisellä käytöllä ilmastointilaitteiden käyttämä sähkö maksaa noin 35–70 euroa kuussa.

Testitulokset Kuluttaja-lehdessä (4.95 e)

Minna Petäinen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 6.6.2019. Juttuun on lisätty tietoa Kuluttaja-lehden ilmastointilaitetestistä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti