veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostan ensin sijoitusasunnon – menetänkö ensiasunnon varainsiirtoverovapauden?

Ostan ensin sijoitusasunnon – menetänkö ensiasunnon varainsiirtoverovapauden?
19.9.2019

Olen ASP-säästäjä kuten moni muukin ja aion käyttää ASP-säästöni ensimmäisen oman asunnon ostamiseen, mutta tämä ei ole vielä ajankohtaista. Nyt olen ajatellut hankkia edullisen sijoitusasunnon, jonka laittaisin välittömästi vuokralle. En rahoita sijoitusasuntoa lainalla.

Voinko hyödyntää ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapausedun myöhemmin, kun päätän hankkia oman oikean ensiasunnon? Vai menetänkö ensiasunnon ostajan edun, kun hankin sijoitusasunnon?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Kyllä menetät. Ensiasunnon varainsiirtoverovapauden edellytyksenä on, että ostaja ei ole ennen kauppakirjan allekirjoitushetkeä omistanut puolta asuinrakennuksesta tai asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista.

Sillä ei ole merkitystä onko tätä aikaisemmin omistettua asuntoa käyttänyt omana asuntona, sijoitusasuntona tai jossain muussa käytössä, pelkkä aikaisempi asunnon omistaminen on este varainsiirtoverovapaudelle. 

Silläkään ei ole merkitystä, miten olet saanut asunnon omistukseesi, joten myös perintönä tai lahjana saadun huoneiston tai rakennuksen omistaminen estää  verovapauden saamisen. 

Jos olet omistanut alle puolet asunnosta, ei tämä aikaisempi omistus ole esteenä ensiasunnon varainsiirtoverovapaudelle. Samoin vapaa-ajan kiinteistön tai loma-osakkeen hankkiminen tai omistaminen ennen ensiasunnon ostamista ei ole este verovapaudelle. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti