veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostan avopuolisoni puolikkaan ensiasunnosta – pitääkö kaupasta maksaa varainsiirtoveroa?

Ostan avopuolisoni puolikkaan ensiasunnosta – pitääkö kaupasta maksaa varainsiirtoveroa?
18.2.2020

Ostin asunnon yhdessä avopuolisoni kanssa (50 %/50 %). Asunto oli meidän molempien ensiasunto, ja me emme maksaneet ostosta varainsiirtoveroa. Suunnitelmamme yhteisestä tulevaisuudesta kariutuivat, ja aion nyt ostaa avopuolisoni puolikkaan itselleni. En ole vielä 40-vuotias.

Pitääkö minun maksaa varainsiirtoveroa, jos ostan ensiasuntoni toisen puolikkaan? Muita asuntoja tai kiinteistöjä en ole omistanut.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Joudut maksamaan varainsiirtoveron. Olet jo ennen kauppaa omistanut 50 prosenttia asunnosta, joten tältä osin varainsiirtoverovapauden edellytykset eivät täyty, vaikka muut edellytykset täyttyvätkin. Ei auta, vaikka sinänsä ostat loppuosan ensiasunnostasi.

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Ostaja omistaa kaupan jälkeen asunnosta 50 prosenttia tai enemmän.
  • Ostaja ostaa asunnon vakituiseksi asunnokseen ja muuttaa siihen asumaan mahdollisimman pian. Verottaja edellyttää ohjeessaan muuttamista kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Ostaja ei ole vuoden 1989 jälkeen omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 prosenttia tai enempää. Aikaisemman vapaa-ajan kiinteistön tai loma-osakkeen hankkiminen/omistaminen ei ole este verovapaudelle.

Jos ensiasunnon ostaja muuttaa asuntoon yli kuuden kuukauden kuluttua kaupanteosta, on vero ensin maksettava. Kun vakituinen asuminen on alkanut, maksettua veroa voidaan hakea palautuksena takaisin. Tämä 6 kuukauden määräaika lasketaan kuitenkin omistusoikeuden siirtymisestä, jos kyseessä on uudiskohde.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti