veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Omakotiasuja, onko katto kunnossa? Tee nämä viisi asiaa ennen ensimmäistä talvimyräkkää

Omakotiasuja, onko katto kunnossa? Tee nämä viisi asiaa ennen ensimmäistä talvimyräkkää
6.11.2020

Omakotitalojen katot ovat lujilla, kun lähikuukausina taivaalta satelee vuorotellen vettä, räntää ja lunta. Sadeveden omakotitaloille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet etenkin Etelä-Suomessa. 

Katon kunto kannattaa tarkastaa ainakin kerran vuodessa. Ennen talvea on hyvä hetki varmistaa, etteivät syysmyrskyt ole aiheuttaneet vahinkoja.

Säännöllisellä huolto pidentää omakotitalon katon käyttöikää. Tyypillisesti katon käyttöikä on noin 40 vuotta vaihdellen sen pintamateriaalin mukaan.

5 x  muistilista katon tarkistajalle – tee nämä asiat ennen talvea 

  1. Poista katolta lehdet, oksat ja muut roskat, jotka voivat kerätä kosteutta katolle. Poista myös mahdolliset sammaleet.
  2. Jos talossa on tiilikatto, tarkasta, että tiilet ovat ehjiä ja muutenkin hyvässä kunnossa.
  3. Katso, ovatko piippujen, ilmanvaihtoputkien, sähköliitosten ja antennien läpiviennit silmänvaraisesti tarkasteltuna tiiviitä eikä niissä ole esimerkiksi halkeamia.
  4. Varmista, että talotikkaat ja kattokulkutiet ovat kunnossa, jotta esimerkiksi nuohous on mahdollista tehdä turvallisesti.
  5. Puhdista vesikourut ja syöksytorvet sekä tarkista, että sadevedet ohjautuvat varmasti poispäin talosta.
    Lähde: If Vakuutus

SAMMALTA KATOLLA? Katolla kasvava sammal ei ole vain esteettinen haitta. Sammal altistaa katon vahingoille hidastamalla katon kuivumista ja haurastuttamalla esimerkiksi tiilikaton tiilien pintaa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti