veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Öljylämmittäjä, nyt on hyvä hetki hyödyntää halpa lämmitysöljy

Öljylämmittäjä, nyt on hyvä hetki hyödyntää halpa lämmitysöljy
4.6.2020

Öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut tänä keväänä ennätysalhaalla, kun öljyn tuottajamaat ovat leikanneet tuotantoaan ja koronakriisi kulutusta. Fiksu öljylämmittäjän hankkii seuraavan lämmityskauden öljyt jo nyt. Samalla kannattaa tilata ammattilainen huoltamaan laitteisto.

Öljylämmittäjän kannattaa olla nyt hereillä. Tällä hetkellä öljyä saa noin 70 sentillä litralta, kun vielä vuosi sitten hinta kieppui euron tuntumassa.

”Lämmitysöljy on nyt noin 30 prosenttia halvempaa kuin vuotta aikaisemmin. Jos kulutus on 2 000 litraa vuodessa, se tekee noin 600 euron säästön vuoden takaiseen verrattuna”, toiminnanjohtaja Arto Hannula Lämmitysenergia Yhdistys ry:stä sanoo.

”Jos säiliö alkaa olla tyhjä, niin miksi sitä ei täyttäisi valmiiksi talvea varten jo nyt?”

Öljyn voi kilpailuttaa kysymällä tarjouksia eri öljy-yhtiöiltä. Säästön suuruus riippuu paikkakunnasta ja siitä, mihin aikaan öljyä tilaa.

Vaikka kesälaadun lämmitysöljy on hieman edullisempaa, Arto Hannula kehottaa hankkimaan kesälläkin talvilaatuista lämmitysöljyä, jos putket menevät jostain kohti sellaisessa paikassa, joka on talvella kylmässä. Muuten riskinä on, ettei järjestelmä talvella toimi.

Älä unohda huoltoa

Samaan aikaan, kun öljysäiliön täyttää, kattilalle ja polttimolle on hyvä tilata huolto, jotta ne ovat valmiina seuraavaan lämmityskauteen. 

”Huoltoliikkeillä on aina kiireempää syksyllä. Nyt heillä on aikaa tehdä huoltoja”, Hannula sanoo. 

Öljylämmitysjärjestelmä pitäisi huoltaa joka toinen vuosi. Huollon yhteydessä ammattilainen varmistaa, että kaikki on kunnossa ja järjestelmä toimii niin kuin pitääkin.

Käytännössä huollon yhteydessä muun muassa tarkistetaan polttimen asetukset, vaihdetaan tarvittaessa suuttimet, tarkistetaan, etteivät letkut ole hapertuneita eikä missään ole öljyvuotoa ja että suodattimet ja tiivisteet ovat kunnossa jne. Polttimen säätö tehdään savukaasuanalysaattorin perusteella, jolloin saadaan tarkat mittaustiedot palamisesta. Huollon ansiosta järjestelmä on toimintavarma ja öljy palaa mahdollisimman tehokkaasti.

Se kannattaa muistaa, että öljylämmitysjärjestelmän huolto on luvanvaraista toimintaa.

”Jos vahinko sattuu, vakuutusyhtiö ei korvaa, jollei huoltoa ole teetetty asianmukaisesti ammattilaisella”, Hannula sanoo.

Lämmitysenergia Yhdistyksen sivuilla (www.ley.fi) on hakutoiminto, josta voi hakea pätevöitynyttä huoltoliikettä.

Huolto takaa, että öljy palaa puhtaasti ja tehokkaasti, eli myös kulutus on mahdollisimman pieni.

”Silloin myös päästöt ovat pienet. Säännöllisesti huollettu poltin voi tarkoittaa jopa useamman sadan litran säästöjä vuositasolla. Se tuntuu kukkarossa, vaikka öljy olisikin halpaa”, Hannula kuvaa.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti