veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Myyjä sahaa halot pihassani – saanko kotitalousvähennyksen?

Myyjä sahaa halot pihassani – saanko kotitalousvähennyksen?
6.6.2019

Jos tilaan halkoja ja halkojen myyjä tuo puut pitkinä rankoina ja sahaa sekä hakkaa ne pihallani, saanko kotitalousvähennyksen ja mistä osasta laskua? Entä muuttuuko tilanne, jos halot on sahattu ja hakattu valmiiksi jo ennen kuin ne toimitetaan minulle?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Saat kotitalousvähennyksen, jos myyjä sahaa halot pihallasi. Vähennyksen saat laskulla eritellystä työn osuudesta. Valmiiksi hakattujen halkojen tuonnista et saa tehdä kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen voi saada vain vähennykseen oikeuttavan työn kustannuksista. Vähennystä ei saa esimerkiksi laskuun sisältyvistä materiaali- tai kuljetuskustannuksista.

Kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle tai yrittäjälle maksamastasi arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saat vähentää 50 prosenttia. Jos palkkaat työntekijän työsuhteeseen, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 20 prosenttia maksamastasi bruttopalkasta ja palkan sivukulut kokonaan. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa ja omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Kotitalousvähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Verovelvollisen käyttämään asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon katsotaan kuuluvan myös asunnon piha-alue ja sillä olevat rakennukset kuten esimerkiksi puuvaja. Piha-alueella tarkoitetaan yleensä tonttia.

Piha-alueena voidaan haja-asutusalueella pitää rakennusta ympäröivää enintään 10 000 neliömetrin suuruista aluetta. Tämä haja-asutusalueella piha-alueeksi katsottava alue käy monesti parhaiten ilmi tätä asuntoa ympäröivästä rakennuspaikan suuruisesta alueesta. Muualla tehty työ ei oikeuta vähennykseen. Näin ollen esimerkiksi myyjän luona sahatut halot eivät oikeuta kotitalousvähennykseen.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.