veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mökki myyntikuntoon – miten saan parhaan hinnan mökistäni?

Mökki myyntikuntoon – miten saan parhaan hinnan mökistäni?
21.7.2022

Koronan aikana mökkikauppa kävi kuumana, mutta yhä vieläkin mökin ostajia on liikkeellä. Millä konsteilla mökistä saa parhaan mahdollisen hinnan? Kysyimme asiaa mökkikauppaan erikoistuneelta kiinteistövälittäjältä.

Mökki käy helpoiten kaupaksi, jos siinä on…
-       Tieyhteys
-       Sähköt
-       Etäisyys on tunnin ajomatkan päässä ostajan kotoa. Pääkaupunkiseutulaisille kipuraja on kolme tuntia.
-       Ranta, jossa voi uida.
-       Etelään tai länteen aukeava piha.

Kun perusasiat on kunnossa, mökille on yleensä helppo löytää ostaja. Mutta miten mökistä saisi mahdollisimman hyvän hinnan, yrittäjä Sanna Hotanen Jyväskylän Kiinteistömaailmasta? 

Miten mökin hintaa saa hilattua ylöspäin?

Jotta mökistä saa parhaan mahdollisimman hinnan, pitää olla valmis näkemään vähän vaivaa.

Mitä myyntikuntoon laittaminen tarkoittaa käytännössä?

”Talven jäljiltä mökki pitäisi raivata talviteloilta niin, että siellä on siistiä ja mahdollisesti vähän lämmitetty ja tuuletettu. Mökkiin tulee helposti tunkkainen tuoksu, jos siellä ei ole pitkään aikaan oltu”, Hotanen sanoo. 

Sisätilojen lisäksi myös piha pitää saada siistiksi.

”Mökin pitää olla sen näköinen, että siellä on oltu. Myös ranta pitää siivota. Ostaja voi kiinnittää siihen kovastikin huomiota”, Hotanen kuvaa.

Lisäksi myyjän on syytä varmistua, että tontin rajapyykit ovat kunnolla näkyvissä.

Talven jälkeen ostajat innokkaimpia

Kuumin aika mökin myynnille on talven jälkeen, sillä moni haluaa päästä mökin omistajaksi vielä samana kesänä. Toisaalta nykyisin mökkikauppa käy ympäri vuoden.

Ostaja voi vaatia kuntotarkastusta

Vaikka kuntotarkastus voi vauhdittaa mökin myyntiä, Sanna Hotasen mukaan kuntotarkastukset eivät ole yleistyneet vielä perusmökkien kaupoissa. Toisaalta jos ostaja haluaa kuntotarkastuksen ennen kaupan sinetöimistä, silloin se on syytä teettää. Kalliimmissa mökeissä kuntotarkastukset ovat jo yleisempiä. Hotasen mukaan kuntotarkastuksen saa noin tuhannella eurolla, joten investointi on yleensä melko pieni mökin myyntihintaan nähden.

Kiinnitä huomiota tiehen

Yksi huomiota vaativa seikka on mökkitie. Myyjän pitäisi varmistaa, että tie on ajettavassa kunnossa, sillä muuten kaupat voivat jäädä toteutumatta.

”Keväällä tiet menevät monessa paikassa huonoksi, kun niitä ei ole vuosiin hoidettu ja ajettu soraa. Se ei edistä mökin myyntiä, jos ostaja jää kiinni autolla matkalla kohteeseen. Itselleni on käynyt kerran niin”, Hotanen sanoo.

Katso mökkiä ostajan silmin

Sanna Hotasen kokemuksen mukaan mökkien ostopäätöksien taustalla on usein tunne. Jos mökki ei tunnu oikealta ja on ränsistynyt tai epäsiisti, ei kauppoja synny. Se, mikä herättää ostajassa positiivisia tunteita, voi kuitenkin vaihdella.

”En pidä järkevänä älytöntä stailausta. Huomio kannattaa kiinnittää siihen, mitä ollaan oikeasti myymässä”, Hotanen sanoo, mutta kehottaa katsomaan mökkiä ostajan silmin.

Jos esimerkiksi maalipinta kovasti hilseilee, mökki kannattaa maalata ennen myyntiä. Samoin on laita, jos esimerkiksi mökin portaikko on huonossa kunnossa, se on syytä korjata ennen kuin mahdolliset ostajat kutsutaan paikalle.

Hinnoittele oikein

Jos mökin haluaa saada kaupaksi, se on myös osattava hinnoitella oikein. Hotasen mukaan mökkien pyyntihinnoissa ei ole juuri tinkivaraa. Tosin halutuimmat kohteet, joista useampikin ostaja on kiinnostunut, voivat lopulta mennä kaupaksi yli pyyntihinnan.

”Markkina määrää, mitä kohteesta ollaan valmiit maksamaan”, Hotanen sanoo. 

Järjestä näyttö aurinkoisena iltana

Mökin myyntiin ja mökistä saatavaan hintaa voi vaikuttaa myös sillä, koska näytön järjestää. Poutasäällä on helpoin tutustua myös ulkoalueisiin, jotka ovat mökillä tärkeitä. Kaatosateessa ostajan voi olla vaikea innostua tekemään tarjousta.

Anna tietoa mökistä

Mökin myyjän kannattaa antaa välittäjälle tai suoraan ostajalle mahdollisimman paljon tietoa mökistä. Ostajaa voi kiinnostaa, minkälainen on järvi, mitä kaloja sieltä tulee, onko lähistöllä hyviä marjametsiä, millaisia ovat naapurit jne.

Kerää dokumentit kansioon

Mökin ostaja on kiinnostunut mökkiin liittyvistä tiedoista. Usein on järkevä tehdä esimerkiksi mökkikansio, johon kerää tiedot rakennuksesta, rakennusluvista ja muista lakisääteisistä asioista. Kansioon on hyvä liittää tietoa myös esimerkiksi jätevesien järjestämisestä sekä aiempien remonttien ajankohdasta. Ostajalle on hyötyä myös, jos kansiosta löytyy tietoa vaikkapa mökin maaleista ja niiden värikoodeista.

Mökkimarkkinoiden kaksi ostajakuntaa

1)    Perinteisen mökin ostaja hakee itselleen mökkiä, jonka hinta on Jyväskylän seudulla 100 000 euron tuntumassa.

2)    Koronan tuoma uusi ostajaryhmä haluaa mökin, joka toimii kakkosasuntona, ja jossa voi tehdä etätöitä ympäri vuoden. Mökki voi maksaa selvästi enemmän, mutta varustelun on oltava omakotitalon tasoinen.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti