veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Miten tilaan verokortin, mistä saan passin? 18-vuotialle koottu sähköinen täysi-ikäistymispakkaus

Miten tilaan verokortin, mistä saan passin? 18-vuotialle koottu sähköinen täysi-ikäistymispakkaus
13.2.2020

Nuorille laadittu sähköinen tietopaketti kerää yhteen kaikki viralliseen asiointiin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, jotka täysi-ikäisenä ovat nuoren omalla vastuulla.

Täysi-ikäisyys velvoittaa vastaamaan itse esimerkiksi verotukseen ja etuuksien hakemiseen liittyvistä̈ asioista. 18-vuotiaana voi muun muassa äänestää, saada autolla ajoon oikeuttavan ajokortin tai mennä̈ naimisiin.          

Kun nuori täyttää 18 vuotta, vanhemmat eivät enää voi hoitaa asioita hänen puolestaan ilman erillistä puolesta asioinnin valtuutusta. 

Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-sivusto sisältää vinkit niin verokortin tilaamiseen, muuttoilmoituksen tekemiseen tai esimerkiksi passin, henkilökortin ja ajokortin hankkimiseen. Lisäksi sivuille on koottu kaikki ne tahot, kuten valtakunnalliset Ohjaamot, joista nuoret löytävät tukea virallisten asioiden hoitamiseen.

Osana täysi-ikäistymispakkausta jokainen Suomessa asuva, tänä vuonna 18 vuotta täyttävä nuori saa postitse virallisen onnittelukortin. Kortti ohjaa tietopankkiin ja antaa samalla ohjeet siirtymisestä sähköisen asiointiin. 

VINKKI 18-VUOTIAS! Voit hoitaa monia asioita sähköisesti, joten hanki ensimmäisenä sähköinen tunnistusväline, esimerkiksi verkkopankkitunnukset. Verkkopankkitunnukset saat pankistasi. Ota myös Suomi.fi-viestit käyttöösi, jotta saat viranomaisilta viestit sähköisesti paperipostin sijaan.

Sähköisen täysi-ikäistymispakkauksen ovat koonneet Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot, poliisi, Puolustusvoimat ja Verohallinto.  

P.S. Tutustu Taloustaidon juttupakettiin nuorille. Tarjolla vinkkejä mm. verokortista,  säästämisestä, ensiaskeleista yrittäjäksi ja .

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti