veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Miten paljon voin saada ASP-lainaa?

Miten paljon voin saada ASP-lainaa?
1.7.2016

Olet ostamassa ensiasuntoa, joka maksaa 120 000 e. Olet säästänyt ASP-tilillesi 10 000 e. Näin ollen voit saada ASP-lainaa 90 000 e.

ASP-lainan saaminen edellyttää, että sinulla on säästettynä 10 prosentin omarahoitusosuus asunnon hinnasta eli tässä tapauksessa 12 000 e. Siinä voit käyttää ASP-tilisi lisäksi muita säästöjäsi, mutta velkarahalla ei voi kattaa omarahoitusosuutta.

Kun omarahoitusosuus on täynnä, voit ottaa sen ja ASP-lainan jälkeen puuttumaan jäävän summan tavanomaista asuntolainaa tai muuta lainaa:

10 000 e  ASP-säästöjä
+2 000 e  muita säästöjä
+90 000 e ASP-lainaa
+18 000 e       muuta lainaa
=120 000 e     asunnon hinta

Ensiasunnon ostajan etuja

ASP-säästäjän edut:

-ASP-talletuksen veroton korko + lisäkorko (verottomuus edellyttää, että talletuksen säästöt käytetään asunnon maksamiseen).
-ASP-lainan hieman muita edullisempi korkomarginaali.
-ASP-lainan korkotuki valtiolta.
-Mahdollisuus saada ASP-lainalle maksuton valtion takaus.

■ Ensiasunnon kauppa on vapautettu varainsiirtoverosta, jos asunnon ostaja on 18-39-vuotias. (Varainsiirtovero muille kuin ensiasunnon ostajille on 2 % osakeasunnon ja 4 % kiinteistön kaupasta.)

■ Ensiasunnon lainan vähennyskelpoisista koroista saa vähentää verotuksessa 32 % (muilla vähennys on 30 %). Ensiasunnon ostajan 32 prosentin vähennyksen saa enintään kymmeneltä lainavuodelta.

■ Velkarahan käyttöä asuntokaupassa on rajoitettu, mutta ensiasunnon ostajilla katto on hieman korkeammalla kuin muilla. Lainakatto on 95 % asuntolainan vakuuksien arvosta (muilla kuin ensiasunnon ostajilla 90 %). Jos käyttää asunnon ostamiseen ASP-lainaa, lainan saaminen kuitenkin edellyttää aina, että vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta on oltava säästettynä.

ASP-lainan enimmäismäärä eri kunnissa

  • Helsinki 180 000 e
  • Espoo, Vantaa, Kauniainen 145 000 e
  • Muut kunnat 115 000 e

Enimmäismäärä on asuntokohtainen. Vaikka asunnonostajina olisi kaksi ASP-säästäjää, he voivat saada asuntoon yhteensä enintään tämän verran ASP-korkotukilainaa.

Varmista, että et törmää lainakattoon

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.