veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Miksi ruoan hinta nyt nousee?

Miksi ruoan hinta nyt nousee?
27.11.2017

Kreikkalainen salaatti

Elintarvikkeiden hinnat ovat muutaman vuoden olleet laskusuunnassa. Onko jo tämän vuoden lopulla tapahtumassa käänne, maatalousekonomisti Tapani Yrjölä Pellervon taloustutkimuksesta PTT:stä?

”Kyllä on. Tämä näkyy jo tilastoissakin. Ruoan hinta on kesällä kääntynyt pieneen nousuun. Koko tämä vuoden nousu on muutama prosentin kymmenys viime vuoteen verrattuna.”

Kuinka paljon ruoan hinta nousee ensi vuoden aikana?

”Ensi vuoden keskimääräinen hintataso on tämän vuoden keskimääräiseen hintatasoon verrattuna noin prosentin korkeampi. Hurjaan nousuun hinnat eivät siis äidy. Ruoan hinta myös nousee hitaammin kuin muut kuluttajahinnat.”

Mistä elintarvikkeiden hintojen nousu johtuu?

”Pääasiassa se johtuu markkinoista. Yleinen taloustilanne on globaalisti alkanut piristyä ja ruoan kysyntä maailmalla on lähtenyt kasvuun.”

Mitkä elintarvikkeet kallistuvat eniten?

”Lihan hinta on jo noussut, se tuskin nousee enää kovin paljon. Ensi vuonna nousevat lähinnä maito- ja viljatuotteiden hinnat. Tosin niidenkin nousu jää yhteen kahteen prosenttiin. Kovin isoja nousuja ei ensi vuodelle odoteta.”

Onko elintarvikkeita, joiden hinnat pysyvät ennallaan tai jopa laskevat?

”Ihan varmasti on. Mutta on hieman vaikea sanoa, mikä tuote olisi juuri sellainen. Kuitenkin kasvispuolelta saattaa löytyä tällaisia tuotteita. Tämä riippuu tietenkin myös siitä, millainen satovuodesta tulee.”

Miten viljan hankala kasvu- ja korjuukausi Suomessa vaikuttaa kuluttajahintoihin?

”Se vaikuttaa aika vähän. Esimerkiksi tavallisessa leivässä viljan osuus hinnasta on yleensä 5–8 prosenttia. Osuus on siis hyvin pieni. Toisaalta leipä- ja mallaslaatuista viljaa saadaan kyllä, ja rehuviljasta ei tule lainkaan pulaa.”

Riitta Rimmi

Rahat, verot, työ & eläke, koti