veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Maksan ensi kevättalven sähkölaskun vasta kesällä 2023 – saanko silti sähkövähennyksen?

Maksan ensi kevättalven sähkölaskun vasta kesällä 2023 – saanko silti sähkövähennyksen?
22.12.2022

Sähköyhtiö tarjoaa mahdollisuutta maksaa sähkölaskun tasasuuruisina erinä vuoden aikana. Asun vakituisesti omakotitalossa, jonka sähkölaskusta aion hakea sähkövähennystä.

Jos maksan tammi-huhtikuussa käyttämäni sähkön vasta esimerkiksi kesällä, estääkö tämä sähkövähennyksen saamisen verotuksessa?

En saa mitään tukia tai avustuksia sähkölaskuihini. En liioin vähennä sähkökuluja muualla verotuksessa.

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Sähkölaskun maksaminen tasasuuruisina erinä ei estä sähkövähennyksen saamista.

Sähkölaskun maksuajankohdan ei tarvitse olla 1.1.–30.4.2023. Ratkaisevaa on siis se, milloin sähkö on kulutettu. Riittää, että sähkölasku on maksettu vuonna 2023.

Voit siis saada sähkövähennyksen, jos sähkövähennyksen muutkin edellytykset täyttyvät.

Sähkövähennyksen saa tammi-huhtikuun aikana vuonna 2023 vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköstä maksetusta euromäärästä. 

Sähkövähennyksen saa, kun vakituisen asunnon sähköenergian kulut tammi-huhtikuussa ovat yli 2 000 euroa. Sähköenergiasta maksettu määrä tarkoittaa sähköenergiasta maksettua arvonlisäverollista hintaa sekä siihen mahdollisesti liittyvää perusmaksua.

Sähkövähennys on 60 % niistä kuluista, jotka ylittävät 2 000 euroa. Vähennystä voi saada maksimissaan 2 400 euroa. Esimerkiksi yhdessä asuvat aviopuolisot saisivat yhdessä enintään tuon 2 400 euroa. Sähkövähennyksellä ja kotitalousvähennyksellä on yhteinen 100 euron omavastuu, joka vähennetään jokaiselta vain kerran.

Sähköenergialaskujen perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä ei oteta huomioon laskettaessa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkökustannusten perusteella myönnettävä kotitalousvähennys myönnetään muiden kotitalousvähennykseen oikeuttavien kustannusten perusteella myönnettävän vähennyksen lisäksi eikä se siten vaikuta muiden kustannusten perusteella myönnettävään kotitalousvähennykseen.

Saat vähennyksen muuttamalla vuoden 2023 verokorttiasi tai verovuoden 2023 päättymisen jälkeen korjaamalla esitäytettyä veroilmoitusta keväällä 2024.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti