veronmaksajat.fi

KOTI

Loisteputki, halogeenilamppu, ledilamppu – näin kierrätät lamput oikein

Loisteputki, halogeenilamppu, ledilamppu – näin kierrätät lamput oikein
8.5.2018

Kevätsiivous paljastaa kaapinnurkista kasan vanhoja loiste-, halogeeni- ja ledilamppuja. Kaikki lamput eivät kuitenkaan kuulu sekajätteen joukkoon.

Energiansäästölamput, ledit ja loisteputket

  • palautus lamppuja myyviin kauppoihin ilman ostovelvoitetta, SER-keräyspisteet
  • loisteputki yli 25 cm palautus SER-keräyspiste, vaarallisen jätteen keräyspiste

Halogeeni- ja hehkulamput

  • sekajäte

Lähde: Lampputieto

Iso osa käytetyistä energiansäästö- ja ledilampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka niiden oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste. Jätehuoltoyhtiöiden ylläpitämien SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa myös suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta (vähintään 1 000 m2 SE-laitteita myyvä päivittäistavarakauppa, vähintään 200 m2 SE-laitteita myyvään erikoiskauppaan). 

Myös kiinteät led-valaisimet, joista led-lamppua ei voi irrottaa, kuuluvat SER-keräykseen. Turvallisuussyistä energiansäästölamput ja loistelamput lajitellaan tietyissä vastaanottopaikoissa vaaralliseen jätteeseen.

Lähimmän vastaanottopisteen voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta. 

Halogeenilamput ja vanhat hehkulamput voi sen sijaan laittaa sekajätteeseen.

Käytöstä poistettujen lamppujen kierrätys on tärkeää, koska näin niistä saadaan talteen arvokkaita materiaaleja uudelleen käytettäväksi. Lamppujen ohella myös muut valaistustuotteet, kuten koristevalot ja jouluvalosarjat, kirkasvalolamput sekä kiinteällä lampulla varustetut peilikaapit, on toimitettava keräyspisteeseen. Lue lisää lamppujen kierrättämisestä ja lajittelusta

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti