veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kurtturuusu riesana kesämökillä – saako hävittämistyöstä kotitalousvähennyksen?

Kurtturuusu riesana kesämökillä – saako hävittämistyöstä kotitalousvähennyksen?
25.7.2019

Kesämökkini pihassa ja rannassa rehottaa kurtturuusu, jonka hävittäminen omatoimisesti on todella työlästä. Kyseessä on vieraslaji, josta pitäisi päästä eroon vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä.

Jos teetän hävittämistyön kesämökkini tontilla alan ammattilaisella, saanko työn osuudesta kotitalousvähennyksen?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Mielestäni saat kotitalousvähennyksen kurtturuusujen hävittämistyöstä, jos vähennyksen edellytykset muuten täyttyvät.

Kotitalousvähennyksen voi saada tavanomaisesta kotitaloustyöstä.

Vähennykseen oikeuttavaa kotitaloustyötä on Verohallinnon ohjeistuksen mukaan esimerkiksi piha-alueella tapahtuva kukkien kastelu sekä puutarhan hoito, kuten nurmikon ja pensasaidan leikkaus, istutustyöt tai rikkaruohojen kitkeminen. Kurtturuusujen poistaminen on mielestäni näihin rinnastuvaa tavanomaista kotitaloustyötä, joka oikeuttaa kotitalousvähennykseen, sillä ruusujen hävittäminen ei vaadi erityistä ammattitaitoa vaan lähinnä hartiavoimia ja pitkää pinnaa.

Saat vähentää kotitalousvähennyksenä 50 prosenttia maksamastasi arvonlisäverollisesta työkorvauksesta, jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä tai yrittäjältä.

Jos palkkaat työntekijän työsuhteeseen tekemään ruusujen poistotyön, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 20 prosenttia maksamastasi bruttopalkasta ja palkan sivukulut kokonaan. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa ja omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden vuonna 2019.

Voit saada kotitalousvähennyksen sellaisesta työstä, joka on tehty omassa tai puolisosi käytössä olevassa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Vähennyksen voi saada myös omien, puolison tai edesmenneen puolison vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Myös edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehty työ oikeuttaa vähennykseen.

Asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon katsotaan kuuluvan myös asunnon piha-alue ja sillä olevat rakennukset. Piha-alueella tarkoitetaan yleensä tonttia. Piha-alueena voidaan haja-asutusalueella pitää rakennusta ympäröivää enintään 10 000 neliömetrin suuruista aluetta. Tämä haja-asutusalueella piha-alueeksi katsottava alue käy monesti parhaiten ilmi tätä asuntoa ympäröivästä rakennuspaikan suuruisesta alueesta. Jos kurtturuusut ovat levinneet piha-alueen ulkopuolelle, et voi saada kotitalousvähennystä tästä piha-alueen ulkopuolella tehdystä työstä.

Kuva: (kurtturuusu) Jaakko Vähämäki/Vastavalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.