veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kurtturuusu riesana kesämökillä – saako hävittämistyöstä kotitalousvähennyksen?

Kurtturuusu riesana kesämökillä – saako hävittämistyöstä kotitalousvähennyksen?
15.6.2021

Kesämökkini pihassa ja rannassa rehottaa kurtturuusu, jonka hävittäminen omatoimisesti on todella työlästä. Kyseessä on vieraslaji, josta pitäisi päästä eroon vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä.

Jos teetän hävittämistyön kesämökkini tontilla alan ammattilaisella, saanko työn osuudesta kotitalousvähennyksen?

Lakiasiainjohtaja Kati Malinen vastaa:

Mielestäni saat kotitalousvähennyksen kurtturuusujen hävittämistyöstä, jos vähennyksen edellytykset muuten täyttyvät.

Verohallinnon ohjeistuksen mukaan esimerkiksi piha-alueella tapahtuva kukkien kastelu sekä puutarhan hoito, kuten nurmikon ja pensasaidan leikkaus, istutustyöt tai rikkaruohojen kitkeminen ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä. Kurtturuusujen poistaminen on mielestäni näihin rinnastuvaa tavanomaista kotitaloustyötä, joka oikeuttaa kotitalousvähennykseen, sillä ruusujen hävittäminen ei vaadi erityistä ammattitaitoa vaan lähinnä hartiavoimia ja pitkää pinnaa.

Saat vähentää kotitalousvähennyksenä 40 prosenttia maksamastasi arvonlisäverollisesta työkorvauksesta, jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä tai yrittäjältä.

Jos palkkaat työntekijän työsuhteeseen tekemään ruusujen poistotyön, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 15 prosenttia maksamastasi bruttopalkasta ja palkan sivukulut kokonaan.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa ja omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden vuonna 2021.

Asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon kuuluvat myös asunnon piha-alue ja sillä olevat rakennukset. Piha-alueella tarkoitetaan yleensä tonttia.

Haja-asutusalueella piha-alueena voidaan pitää rakennusta ympäröivää enintään 10 000 neliömetrin suuruista aluetta. Tämä haja-asutusalueella pihaksi katsottava alue käy monesti parhaiten ilmi asuntoa ympäröivästä rakennuspaikan suuruisesta alueesta. Jos kurtturuusut ovat levinneet piha-alueen ulkopuolelle, et voi saada kotitalousvähennystä tästä piha-alueen ulkopuolella tehdystä työstä.

KOTITALOUSVÄHENNYS: Kotitalousvähennyksen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Myös edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehty työ oikeuttaa vähennykseen.

Kuva: (kurtturuusu) Jaakko Vähämäki/Vastavalo

Verojuristivastaus on julkaistu ensimmäisen kerran 25.8.2019. Vastaukseen on päivitetty kotitalousvähennyksen vuoden 2021 tiedot 15.6.2021.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti