veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa vuonna 2017 – sähkön siirtohinnat nousussa

Kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa vuonna 2017 – sähkön siirtohinnat nousussa
16.1.2018

Kuluttaja maksoi viime vuonna sähköstään keskimäärin 20 euroa edellisvuotta enemmän. Sähkön hinta laski, mutta kallistuneet siirtohinnat korottivat sähkölaskun loppusummaa.

Kotitalouskäyttäjälle sähköenergia oli 1,6 prosenttia edellisvuotta edullisempaa ja sähkösiirto kallistui vuonna 2017 kuudella prosentilla. Kotitalouskäyttäjän kokonaislasku kallistui alle kolmella prosentilla, Energiavirasto kertoo. Keskimäärin kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa.

Sähkölämmittäjän sähkölasku kallistui viime vuonna vajaan prosentin. Sähköenergia oli sähkölämmittäjälle 2,1 prosenttia vuoden takaista halvempaa. Sähkönsiirron kustannukset nousivat 3,7 prosenttia. 

Kotitalouskäyttäjä: kilpailuta sähkösi

Sähköenergian hinta kannattaa kilpailuttaa vuosittain. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa halvimman ja kalleimman hintaero on jopa satoja euroja vuodessa. Kerrostaloasuja voi kutistaa laskuaan muutamia kymppejä. Hintoja on helpoin vertailla Energiaviraston sähkönhinta.fi-verkkopalvelussa.

Hintavertailun tekemiseen tarvittavat tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta. Kilpailutuksella voi vaikuttaa sekä sähköenergian hintaan että sähkön alkuperään.

Kotitalouksien sähkön hinnasta myynnin osuus on 33 prosenttia, siirron hinta 34 prosenttia ja verojen osuus 33 prosenttia.

 

Moni eurooppalainen maksaa sähköstään enemmän

Kun sähköenergian hinta, siirtohinta ja verot lasketaan yhteen, maksavat useimmat eurooppalaiset kuluttajat sähköstään enemmän kuin suomalaiset. Sähkölasku kouraisi kuluttajan kukkaroa ankarammin vuonna 2016 muun muassa Saksassa, Tanskassa, Belgiassa, Ruotsissa ja Norjassa.

 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.