veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden energiakustannukset rajussa nousussa

Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden energiakustannukset rajussa nousussa
12.9.2022

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Viime vuodesta  kustannukset ovat nousseet keskimäärin noin 13 prosenttia. Eniten on noussut sähkön hinta, selviää Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa on 4,7 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.

Selvityksessä oli mukana 59 kaupunkia ja kuntaa. Kustannukset nousivat selvästi kaikissa kunnissa.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Kustannukset ovat kivunneet jo 3,47–3,63 euroon neliöltä kuukaudessa. Kalleimmista kunnista nopeinta kustannusnousu oli Helsingissä, hitainta Rovaniemellä.

Edullisimpia ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu. Kempeleessä indeksitalo-kustannusten summa on tänä vuonna 2,55 euroa neliöltä kuukaudessa. Mustasaaressa vertailulukema on 2,74, Raumalla 2,80 ja Oulussa 2,81.  

Kuntien väliset kustannuserot ovat melkoisen suuria vertailun perusteella.

Suurimmista kaupungeista 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 930 euroa vuodessa. Espoossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa kulut ovat runsaat 3 500 euroa. Suurten kaupunkien edullisimmassa, Oulussa, lukema on hieman runsaat 3 000 euroa.

Kempeleessä riittää hieman alle 2 800 euroa.

Tutustu Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitykseen.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti