veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kesämökille huvimaja ja ilmalämpöpumppu – kenelle kotitalousvähennys?

Kesämökille huvimaja ja ilmalämpöpumppu – kenelle kotitalousvähennys?
3.2.2020

Poika omistaa kesämökin, ja hän asuu siellä perheineen. Nyt poika haluaa asentaa mökille ilmalämpöpumpun ja rakentaa huvimajan. Hän maksaa ne itse. Isällä on asumisoikeus kesämökillä. Kumpi saa työstä kotitalousvähennyksen, poika vai isä? 

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Jos poika käyttää kesämökkiä ja maksaa kustannukset, hän saa edellytysten täyttyessä kotitalousvähennyksen ilmalämpöpumpun asennustyöstä. Huvimajan rakentaminen on asunnon piha-alueella sijaitsevan erillisen katetun rakennelman rakentamista, joka ei oikeuta kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennyksen saaminen ei edellytä kohteen omistamista, vaan oleellista on, kuka kohdetta käyttää.

Poika voisi myös saada vähennyksen, jos kohdetta käyttää isä. Sen sijaan isä ei voi saada kotitalousvähennystä maksamistaan töistä, jos kohdetta käyttää vain poika.

Kotitalousvähennyksen voi saada työstä, joka on tehty verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolison vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti