veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kattoremontti omakotitalossa – saako avopuoliso kotitalous­vähennyksen?

Kattoremontti omakotitalossa – saako avopuoliso kotitalous­vähennyksen?
7.6.2021

Teetimme avovaimoni kanssa omistamaani omakotitaloon kattoremontin helmikuussa 2021. Pyysimme tarjoukset molempien nimissä. Työn valmistuttua saimme molemmat yhtä suuren laskun, joka sisälsi työt ja tarvikkeet eriteltyinä. Yritys on ennakkoperintärekisterissä. 

Saammeko molemmat kotitalousvähennystä työn osuudesta (n. 4 000 e/lasku)? Maksamme riittävästi veroja. Emme ole olleet naimisissa eikä meillä ole yhteistä lasta, mutta puolisoni on asunut talossa vakituisesti vuodesta 2003.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Avopuolisosi on oikeutettu vähennykseen, koska hän on teettänyt käyttämässään asunnossa kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä. Kotitalousvähennys ei edellytä asunnon omistamista, vaan asunnon käyttö riittää.

Vähennyksen siirtäminen puolisolta toiselle ei ole kuitenkaan mahdollista, koska te ette ole verotuksellisesti puolisoita. Saatte kotitalousvähennyksen siltä osin kuin maksatte laskut kumpikin itse. 

Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa vuonna 2021. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus.

Vähennys on 40 prosenttia työn osuudesta, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Maksimivähennyksen, 2 250 euroa, saa, kun työn osuus yritykselle maksetussa laskussa on 5 875 euroa.

Tässä tapauksessa sekä sinä että avopuolisosi saatte vähennystä teettämästänne työstä 1 500 euroa (4 000 e x 40 % - 100 e = 1 500 e). Kummankin verot siis pienenevät 1 500 eurolla.

Jos omat verot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen tai jos vähennystä ei muusta syystä voi tehdä, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti