veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Joulun ja vuodenvaihteen jätteet – näin lajittelet lahjapaperit, kynttilänjämät, joulukukat…

Joulun ja vuodenvaihteen jätteet – näin lajittelet lahjapaperit, kynttilänjämät, joulukukat…
23.12.2022

Joulunpyhinä ja vuodenvaihteessa syntyy sen seitsemän sortin jätettä. Minne kuuluu tuikkukynttilän kuori entä tyhjä konvehtirasia?

Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräykseen. 

Amaryllis ja muut joulukukat

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin.

Kaikissa kunnissa multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon, joten tarkista paikalliselta palveluntuottajalta, miten multa lajitellaan. Mullan voi laittaa myös omalle pihalle tai kompostoriin. 

Kukkien muoviset suojaruukut kuuluvat muovinkeräykseen tai sekajätteisiin.

Kasvit ja kukat ovat sekajätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Glögitölkki

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartonginkeräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin.

Pantilliset glögipullot otetaan vastaan kauppojen pullonpalautusautomaatteihin ja pantittomat lasipullot lajitellaan lasipakkauksiin.

Muistathan irrottaa korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovinkeräykseen tai metallinkeräykseen.

Hautakynttilä

Lasinen ja muovinen hautakynttilä lajitellaan sekajätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. 

Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasisen hautakynttilän uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän.

Rikkinäisen led-hautakynttilän kierrätys hoituu sähkölaitteiden (SER) vastaanottopisteessä.  

Ilotulitteet 

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat sekajätettä.

Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet, hätäraketit ja muut pyrotekniset välineet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin ja kysy toimintaohjeita.

Joulukalenteri ja suklaarasia

Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartonginkeräykseen. Muoviosan ja -kääreet voi laittaa muovinkeräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on sekajätettä.

Joulukortit

Joulukortit lajitellaan paperinkeräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat myös mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun.

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen.

Jos haluat päästä eroon muovikuusesta, tarkista oman kuntasi lajitteluohjeet. Oikea osoite on yleensä joko sekajäteastia tai metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna sekajätteeseen. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.

Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota kinkun, kalkkunan ja kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja vie keräyspisteeseen, joita on lähes 250 ympäri Suomea. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain ovat täällä. 

Konvehtien ja karamellien kääreet

Alumiiniset, rypistäessä myttyyn jäävät kääreet lajitellaan metallinkeräykseen. Kääreet voivat olla myös muovia, joka lajitellaan muovinkeräykseen tai paperia, joka lajitellaan kartonginkeräykseen.

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat sekajätteeseen. Lasituikut ovat sekajätettä.

Lahjapakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovinkeräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonginkeräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräykseen.

Lahjapaperi

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat sekajäteastiaan tai polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Samoin lajitellaan myös pakettinarut. 

Lääkepakkaukset ja lääkkeet

Lääkkeiden ympärillä olevat pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan metallinkeräykseen, muovinkeräykseen, sekajätteeseen tai kartonginkeräykseen.

Vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Ne voi viedä maksutta apteekkiin.

Pahvilaatikot

Litistä pahvilaatikko ja vie se kartonginkeräykseen tai hyödynnä loota lemmikin lymyilypaikkana, askartele siitä jotain kivaa lasten kanssa tai käytä laatikko tavaroiden säilytyslaatikkona.

Sähkölaitteet, patterilla toimivat lelut ja valosarjat

Rikkinäiset sähkölaitteet, kuten patterilla toimivat lelut ja valosarjat, otetaan maksutta vastaan lajitteluasemilla ja niitä myyvissä liikkeissä. Voit kierrättää ne myös SER-kierrätyspisteissä. Muista poistaa paristot ja akut rikkinäisistä laitteista ja lajittele ne paristokeräykseen navat teipattuina.

Toimivat vanhat laitteet, esimerkiksi puhelimet ja pelikonsolit, voi lahjoittaa eteenpäin.

Tuikunkuori

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

Tähtisadetikku

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräykseen, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tina 

Lyijyä sisältävää tinaa ei ole saanut myydä Suomessa enää maaliskuun 2018 jälkeen. Mikäli lyijyä sisältävää tinaa löytyy vielä kotoa, toimita se lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Lyijytön tina lajitellaan metallinkeräykseen.

Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa sokerista tai mehiläisvahasta. Uudenvuoden sokeritinan ohjeen löydät täältä.

Lajitteluohjeet Lounais-Suomen jätehuolto ja HSY. 

Minna Petäinen 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 23.12.2021 ja päivitetty 22.12.2022.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti