veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Järjestöt: Verouudistukset uhkaavat nostaa asumismenoja reippaasti

Järjestöt: Verouudistukset uhkaavat nostaa asumismenoja reippaasti
20.8.2019

Etenkin lämmityksen kustannukset kasvavat, jos hallitusohjelman kestävän kehityksen verouudistus toteutetaan, varoittavat Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto.

Lämmityskulut ovat viime vuosina nousseet nopeasti monilla paikkakunnilla. ”Esimerkiksi Helsingissä kaukolämpö on kallistunut kolmen viime vuoden aikana noin 30 prosenttia”, kertoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Tosin alueelliset erot ovat suuria. ”Joissain kaupungeissa, joissa on voitu tuottaa kaukolämpöä biopolttoaineilla – lähinnä puulla – on pystytty jopa laskemaan kaukolämpötariffeja.”

Yleisesti lämmityskulut ovat kuitenkin Kiinteistöliiton mukaan nousseet muun muassa siksi, että lämmityspolttoaineiden verotusta on kiristetty.

Omakotiliitto huomauttaa, että pientaloasukkaille huolta on aiheuttanut myös sähkön siirtohintojen nousu.

Verouudistuksen tavoitteena 100 miljoonaa verotuloja

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa on kestävän kehityksen verouudistus, johon on kaavailtu energiaverotuksen uudistamista muun muassa siten, että yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon verotukea pienennetään ja lämmityspolttoaineiden verotusta kiristetään.

Uudistusten vaikutukset vaihtelisivat suuresti esimerkiksi lämmitystavan ja asumismuodon mukaan sekä riippuen siitä, tulevatko kaikki muutokset lopulta suoraan kuluttajan maksettavaksi.

Joka tapauksessa muutokset voisivat merkitä useiden prosenttien lisänousua lämmityksen hintaan. Vuosikustannukset saattaisivat kasvaa kymmeniin jopa satoihin euroihin asuntoa kohti, jos muutokset toteutettaisiin kerralla.

Hallitusohjelmassa tavoitteena on, että energiaverotusta uudistamalla kasvatettaisiin verotuloja yhteensä 100 miljoonaa euroa vaalikauden aikana.

”Ilmastonmuutos on vakava haaste ja asumisessa voimme vaikuttaa merkittävästi hiilijalanjälkeen. Kuitenkin veronkorotus, joka olisi öljylämmittäjälle kymmeniä euroja vuodessa, lisää asumiskustannuksia ja tarvetta asumistuille”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Muutkin veromuutokset vaikuttavat

Omakotiliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat lisäksi, että asumisen hintaa nostavasti vaikuttavat myös asuntolainan korkovähennyksen vähittäinen poisto, kotitalousvähennykseen suunnitellut supistukset sekä valmisteilla oleva kiinteistöverouudistus, jos se kasvattaa maan verotusarvoa kasvukeskuksissa.

Kiinteistöliitto, Omakotiliitto ja Pellervon taloustutkimus julkaisivat Asumismenot 2019 -tutkimuksensa tiistaina.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti