veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Iso lasku remonttityöstä – voiko kotitalousvähennyksen jakaa useammalle vuodelle?

Iso lasku remonttityöstä – voiko kotitalousvähennyksen jakaa useammalle vuodelle?
26.6.2021

Minulla ja vaimollani tulevat vuonna 2021 kotitalousvähennyksen henkilökohtaiset enimmäismäärät, 2 250 euroa, täyteen. Voimmeko siirtää vähentämättä jäävän osuuden vuodelle 2022? 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ette voi. Kotitalousvähennys ja 100 euron omavastuu ovat kalenterivuosikohtaisia. Jos työ on jo tehty, vähennys myönnetään palkan, palkan sivukulujen tai työkorvauksen maksuvuonna.

Yksi henkilö saa täyden kotitalousvähennyksen,  2 250 euroa, jos työkorvaus ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle tai yrittäjälle on 5 875 euroa (5 875 x 40 % - 100 = 2 250 euroa).

Varsinkin loppuvuodesta saattaa tulla houkutus ehdottaa työn tehneelle yritykselle suuren laskun pilkkomista useammalle vuodelle. Verohallinnon ohjeessa kuitenkin varoitellaan tällaisesta järjestelystä. Jos vähennykseen oikeuttavan suorituksen maksuaikataulua järjestellään keinotekoisesti kotitalousvähennyksen saamiseksi useina peräkkäisinä vuosina, voidaan asiaan puuttua veron kiertämistä koskevan säännöksen nojalla.

Ohjeen mukaan tällaisena järjestelynä pidetään esimerkiksi sitä, että työn suorittajan normaaleista maksuehdoista poiketaan olennaisesti siksi, että kotitalousvähennykseen oikeuttavat työkustannukset saadaan jaettua eri kalenterivuosille. Tällöin verotuksessa menetellään kuin laskut olisi maksettu normaalien maksuehtojen mukaan, ja vähennyksen saa vain yhdeltä vuodelta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti