veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Huoneistotietojärjestelmä avautui vanhoille taloyhtiöille – osakeluetteloiden siirtoa kannattaa vielä lykätä

Huoneistotietojärjestelmä avautui vanhoille taloyhtiöille – osakeluetteloiden siirtoa kannattaa vielä lykätä
1.5.2019

Taloyhtiöt voivat jo siirtää osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Kuitenkin vasta loppuvuodesta aukeaa siirtopalvelu, joka helpottaa osakeluettelon siirtoa.

Suomessa otettiin vuoden alussa käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, johon kerätään tiedot kaikista taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista.

Vuoden 2019 alun jälkeen perustetuissa taloyhtiöissä ei ole enää ollut paperisia osakekirjoja, vaan niiden omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä. Toukokuun alusta lähtien myös vanhat taloyhtiöt ovat voineet siirtyä huoneistotietojärjestelmän piiriin.

Osakeluetteloiden siirrossa ei kannata hoppuilla

Toukokuun alusta lähtien kaikki taloyhtiöt ovat voineet siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Käytännössä se onnistuu toimittamalla siirrettävät tiedot Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun lomakkeella. Siirto on taloyhtiölle maksuton, kun se tehdään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Maanmittauslaitos kuitenkin suosittelee, ettei taloyhtiöissä kiirehdittäisi. Se toivoo, että taloyhtiöt siirtäisivät osakeluettelonsa järjestelmään vasta aikaisintaan loppuvuodesta 2019. Taloyhtiöillä on aikaa siirron tekemiseen vuoden 2022 loppuun asti.

Siirtopalvelu avautuu lokakuussa

Lokakuussa 2019 Maanmittauslaitos ottaa käyttöön taloyhtiöille tarkoitetun sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun, joka helpottaa osakeluettelon siirtoa huoneistotietojärjestelmään. Palvelu tarjoaa siirron pohjaksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista ja niiden omistajista, mikä helpottaa ja nopeuttaa siirron tekemistä.

Jos taloyhtiössä on käytössä isännöintijärjestelmä, osakeluetteloiden siirrot kannattaa aloittaa vasta sitten, kun osakeluettelon tiedot voidaan siirtää koneellisesti isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään, ja tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä isännöintijärjestelmään voidaan ottaa käyttöön. Maanmittauslaitos on ilmoittanut, että se tarjoaa rajapinnat isännöintijärjestelmiin loppuvuonna 2019.

Osakeluetteloiden siirron jälkeen omistus pitää rekisteröidä

Kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään, osakkeenomistajat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä. Samassa yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään.

Omistus pitää rekisteröidä viimeistään siinä vaiheessa, kun huoneisto ensimmäisen kerran vaihtaa omistajaa sen jälkeen, kun osakeluettelo on siirretty. Vaikka omistaja ei vaihtuisi, omistus on rekisteröitävä kymmenen vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.