veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Estääkö saamani omaishoidon tuki kotitalousvähennyksen?

Estääkö saamani omaishoidon tuki kotitalousvähennyksen?
8.2.2021

Olen vaimoni omaishoitaja. Minulle maksetaan omaishoidon tukea hoiva- ja hoitotyöstä, jota teen vaimoni hyväksi. Kuulin, että omaishoidon tuki estäisi minua saamasta kotonamme teettämistäni remonteista kotitalousvähennystä. Pitääkö tämä paikkansa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Ei pidä paikkaansa.

Omaishoidon tuki estää kotitalousvähennyksen saamisen vain niiden töiden kustannuksista, joita varten tukea maksetaan. Omaishoidon tuki ei estä kotitalousvähennyksen myöntämistä muista töistä. Saat tukea puolisosi hoivatyöhön, joten se ei estä sinua saamasta kotitalousvähennystä kotona teettämistäsi remonttitöistä.

Omaishoidon tuen perusteet käyvät tarvittaessa ilmi kunnan ja omaishoitajien välisestä toimeksiantosopimuksesta ja sen liitteenä olevasta hoito- ja palvelusuunnitelmasta. Jos kunta on myöntänyt muita töitä varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelin, ei näistä töistä saa kotitalousvähennystä. Tuet ja palvelusetelit estävät kotitalousvähennyksen kyseisistä töistä kokonaan, vaikka saatu avustus ei kattaisi kaikkia samasta työstä aiheutuneita kustannuksia.

Työn tehneen yrityksen on laskullaan eriteltävä suorittamansa palvelut. Omaishoidon tukea tai palveluseteleitä saanut ja kotitalousvähennystä vaativa tarvitsee erittelyn, jotta hän pysyy selvittämään, mistä töistä hänellä on oikeus kotitalousvähennykseen ja mistä ei.

Lue juttu: Viisi pointtia omaishoitajan verotuksesta – mitä kuluja saa vähentää?

Rahat, verot, työ & eläke, koti