veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asumme entisessä sijoitusasunnossa – miten lainan korko vähennetään?

Asumme entisessä sijoitusasunnossa – miten lainan korko vähennetään?
22.6.2020

Meillä on ollut sijoitusasunto, joka on ollut vuokralla. Muutimme tähän vuokralla olleeseen asunto-osakkeeseen ja vuokrasimme vakituisena asuntonamme olleen omakotitalon. Miten verotuksessa käsitellään entisen sijoitusasuntomme lainan korkoa?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa: 

Osakkeeseen kohdistuvat velan korot ovat nyt vähennyskelpoisia vakituisen asunnon velan korkoina. Vuonna 2020 vähennyskelpoista on 15 % koroista. Jos esimerkiksi velan korot ovat 2 000 euroa vuodessa, koroista on vähennyskelpoista 300 euroa (15 % / 2 000) ja tällöin verot alenevat 90 euroa (300 / 30 %).

Omakotitaloon kohdistuvat velan korot puolestaan vähennetään jatkossa tulonhankkimisvelan korkoina, mikäli omakotitalo on vuokrattu tulonhankkimistarkoituksessa käypää vuokraa vastaan. Tulonhankkimisvelan koroista vähennyskelpoista on 100 %. Jos esimerkiksi korkojen määrä on 2 000 euroa vuodessa (30 % / 2 000) ja taloa vuokrataan koko vuosi, verot alenevat 600 euroa.

Korot jaetaan lainan käyttötarkoituksen mukaisesti ja ajan kulumisen suhteessa asuntolainan korkoihin ja tulonhankkimisvelan korkoihin. Muista ilmoittaa velan käyttötarkoituksen muutos myös veroilmoituksella.

Käypä vuokra on kohtuullinen vuokra, jota vastaavasta kohteesta yleisesti maksetaan samalla paikkakunnalla. Jos muuta selvitystä vuokratasosta ei ole, käypänä vuokrana voidaan pitää Verohallinnon julkaiseman luontoisetuja koskevan päätöksen perusteella määräytyvää asuntoedun verotusarvoa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti