veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

”Nyt voisi kannustaa kansalaisia remonttiin”

”Nyt voisi kannustaa kansalaisia remonttiin”
9.12.2015

Suomen talous vaatii reipasta uudistamista, mutta kotitalouksia ja yksityistä kulutusta ei saisi muutosrumbassa tukahduttaa, varoittaa johtaja Timo Hulkko paikallisosuuspankkien POP Pankkiliitosta. ”Reilu puolet bruttokansantuotteesta muodostuu yksityisestä kulutuksesta”, Hulkko muistuttaa.

Suomen talouden näkymät ovat edelleen synkeät. POP Pankin suhdanne-ennusteen mukaan ensi vuonna odotettavissa on korkeintaan aavistuksenomainen käänne kasvusuuntaan – jos sitäkään.

Talouden isoja rakenteellisia uudistuksia varrotessa voisi Timo Hulkon mielestä hyödyntää pienetkin asiat, joilla olisi mahdollista saada aikaan myönteistä liikettä.

Hän tuumii, että nyt kannattaisi esimerkiksi kannustaa suomalaisia kotitalousvähennyksen käyttöön. ”Jos vaikkapa 100 000 ihmistä käyttäisi kotitalousvähennyksen täysimääräisesti, yksityinen kulutus kasvaisi reilun puoli prosenttiyksikköä”, hän kertoo.

Se puolestaan merkitsisi muutaman kymmenyksen kasvua bkt:ssä.

Sadantuhannen käyttäjän lisäys olisi suuri, sillä Verohallinnon tilaston mukaan vuonna 2013 kotitalousvähennystä sai noin 390 000 verovelvollista.

Täyden 2 400 euron kotitalousvähennyksen saa, jos ostaa palveluja (vähennystä saa vain työstä, ei esim. remonttitarvikkeista) 5 555 eurolla. Omavastuu on 100 euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten esimerkiksi puolisot voivat saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.

Lisää rahaa talouteen

Vaikka talouskehitys on ollut surkeaa ja työttömyys lisääntynyt, suurimmalla osalla suomalaisista on työpaikka tallella ja tulotkin pysyneet jokseenkin entisellään, Timo Hulkko muistuttaa. Monella on säästöjäkin. ”Nyt olisi hyvä aika esimerkiksi remontoida kotia tai kunnostaa vapaa-ajan asuntoa, pitää siten huolta omasta omaisuudesta ja turvata omaisuuden arvon säilymistä.”

Samalla syntyisi uutta työtä ja koko kansantalous hyötyisi.

Timo Hulkko uskoo, että kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä rahoitettaisiin paljolti juuri säästöillä, jolloin talouteen virtaisi lisää rahaa. Tällä hetkellä kun näyttää siltä, että talouden uhkakuvat vähentävät kulutusta ja lisäävät säästämistä myös niillä, joilla ei ole huolta toimeentulosta.

Ulla Simola

Näin saat kotitalousvähennystä

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.