veronmaksajat.fi

Suomalainen iskee euronsa enemmin rahapeleihin kuin hedelmiin – rahanreiät yllättävät usein

Olli Kärkkäinen
Olli Kärkkäinen

Taloustiede arjen apurina

Olli Kärkkäinen on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa ja palveleva ekonomisti ennen kaikkea Twitterissä @OlliKarkkainen

Tiesitkö, että suomalaiset käyttävät rahapeleihin enemmän rahaa kuin hedelmiin ja marjoihin? Tiedätkö paljonko autoilu maksaa vuodessa, kun mukaan otetaan kaikki kustannukset? Tiedätkö mihin omat rahasi todella menevät?

Taloustaitojen ja oman talouden hallinnan lähtökohtana on oman talouden tuntemus. Jos ei tiedä mistä rahat tulevat ja mihin ne menevät, on talouden hallinta hyvin vaikeaa. Kun listaa kaikki menonsa, löytyy yleensä myös yllättäviä menoeriä. Nämä ovat niitä kohteita joista potentiaaliset säästöt löytyvät.

Mihin suomalaisten rahat keskimäärin menevät? Tästä löytyy tietoa Tilastokeskuksen kulutus- ja hintatilastoista. Asuminen syö suomalaisten kokonaiskulutuksesta lähes kolmasosan ja tuo osuus on ollut vauhdikkaassa kasvussa.

EU-maista ainoastaan Tanskassa menee asumiseen suurempi osuus kuin Suomessa. Asumisen hinnan kehityksellä on siten suomalaisille kotitalouksilla paljon eurooppalaisia verrokkejaan suurempi merkitys.

Asumisen lisäksi suomalaisten muut suurimmat kulutuserät ovat ennalta-arvattavia; liikenne (yksityisautoilu & julkinen liikenne) ja ruoka. Menoeristä löytyy kuitenkin myös yllätyksiä. Esimerkiksi kuluttajahintaindeksin taustatiedot kertovat, että suomalaisten kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden kulutuksesta puolet tulee rahapeleistä. Rahapeleihin käytetään suunnilleen yhtä paljon rahaa kuin leipään ja muihin viljatuotteisiin yhteensä.

Autoilun todelliset kustannukset voivat helposti yllättää. Moni ajattelee autoilun kustannuksina vain polttoainekustannuksia ja vakuutusmaksuja, mutta kun ottaa huomioon myös auton arvon alenemisen voi tulos yllättää.

Esimerkiksi Ylen raportoimissa Autoliiton laskelmissa autoilun kokonaiskustannukset olivat auton hinnasta riippuen 5 000–8 000 €/vuosi, kun auton arvon aleneminen otetaan huomioon. Se on 400–700 euroa kuukaudessa, mikä on varmasti enemmän kuin moni autonomistaja arvelee.

Kun kysytään syitä, miksi ihmiset eivät säästä, on yleisin syy se, ettei rahaa vain jää säästöön. On toki totta, että Suomessa on paljon pienituloisia kotitalouksia, joiden tulot riittävät vain välttämättömiin menoihin.

Uskaltaisin kuitenkin väittää, että suuri osa suomalaisista löytäisi menoistaan säästämisen mahdollisuuksia, jos he seuraisivat aktiivisesti mihin rahat todella menevät. Moni päivittäinen menoerä saattaa viedä suuremman osuuden kuin arvelisi. Päivittäiset take away -kahvit, lehtitilaukset joita ei ehdi lukea tai vaikkapa toinen auto saattavat olla kulueriä, joiden tarpeellisuutta ei tule arjessa ajatelleeksi.

Suuret menoerät kuten asuminen, liikkuminen ja ruoka kattavat yli puolet osan suomalaisten kokonaiskulutuksesta. Siksi näistä kulueristä voi myös löytää suurimmat säästöt.

Helpoin ja tärkein tapa ottaa oma talous hallintaan on tehdä listaus siitä, mihin tulot todella menevät. Yleensä menolistausta tehdessä löytyy sekä yllätyksiä että mahdollisuuksia säästää. Parhaassa tapauksessa omista menoistaan voi löytää säästöjä ilman, että lopulta joutuu luopumaan mistään tärkeästä.

Olli Kärkkäinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit