veronmaksajat.fi

Vapaa-aikani on arvokasta – siksi ajattelen sitä sijoituksena

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Ne, jotka harrastavat sijoittamista, miettivät tarkkaan mihin sijoituskohteeseen euronsa laittavat. Onko sijoitus kannattava, tuleeko euroille odotettua vastinetta ja arvonnousua? Joskus tulee huteja ja sijoitus menee pieleen, mutta parhaimmillaan pääsee nauttimaan mukavasta tuotosta.

Eurojen käyttäminen ja sijoittaminen on tarkkaa puuhaa, mutta rahan lisäksi vapaa-aika on useimmille meistä kallisarvoinen hyödyke. Sitä arvokkaampi, mitä niukemmin sitä on – ja yleensähän sitä on vähemmän kuin haluaisi.

Itse olen huomannut ajattelevani vapaa-aikaani yhä useammin eräänlaisena sijoituksena. Se on minulle kallisarvoista, joten haluan käyttää sen viisaasti. Riippuen siitä, millaiseen toimintaan olen vapaa-aikani sijoittanut, se saattaa parhaassa tapauksessa tuottaa minulle moninkertaista hyötyä esimerkiksi virkistymisenä, palautumisena tai kohonneena fyysisenä kuntona.

Käytännössä tämä näkyy omalla kohdallani monina tietoisina valintoina. Useimpina arki-iltoina käytän ison osan ajastani liikuntaan, viikonloppuna tunteja saattaa kulua enemmänkin. Teen niin ennenkaikkea siksi, että liikunta on minulle elämäntapa, pidän treenaamisesta ja koen silloin virkistyväni. Mutta koen myös siihen käytetyn ajan olevan suora investointi terveyteeni ja hyvinvointiini.

Olen täysin samaa mieltä Alexander Stubbin kanssa siitä, että liikuntaan käytetty tunti antaa lisäenergiaa kaksi tuntia – ihan kelpo sijoitus siis.

Toinen asia, johon haluan käyttää aikaani, on lukeminen. Paperi on minulle paras käyttöliittymä, siksi luen kirjani ja useimmat lehteni painetussa muodossa. Sen vuoksi lukemiseen pitää myös varata aikaa ja keskittyä, koska mitään muuta ei samalla voi puuhastella.

Tiedän kyllä – äänikirjat ja podcastit on keksitty! Lenkillä tai pyöräillessä en osaa pitää kuulokkeita tai kuunnella mitään, mutta aivan viime aikoina olen opetellut punttisalilla ollessani kuuntelemaan jotain kiinnostavaa. Siinähän tulee sitten sijoittaneeksi kahteen asiaan, kuntoiluun ja kuunteluun, samalla tuntipanoksella.

Sanomattakin on selvää, että sijoitettu aika on pois jostain muusta. Itselläni se taitaa selkeimmin näkyä lähes olemattomana television katsomisena. Samaa en valitettavasti voi sanoa somen käytöstä. Sieltä olisi varmasti nipistettävissä päivä- ja viikkotasolla aikaa enemmän kuin uskallan laskeakaan, eikä se aika useimmiten ole kovinkaan hyödyllisessä tai tuottavassa käytössä. Olen joskus sanonut, että elämäni on liian lyhyt tv-sarjojen seuraamiseen, mutta ihan yhtä lyhyt se taitaa olla myöskin liialliseen somen selailuun.

Elämäntilanteesta riippuen itse kullakin on tietysti eri määrä vapaa-aikaa käytössään, mutta kannustan silti silloin tällöin tarkastelemaan ajankäyttöä kriittisesti. Omalta osaltani olen varma, että päämäärättömään somessa roikkumiseen tuhlattu puoli tuntia olisi johonkin muuhun käytettynä paljon tuottavampi sijoitus.

Jotta en tulisi väärinymmärretyksi, sanottakoon että en kannata tässäkään asiassa äärimmäisyyksiä. Vaikka usein ajattelenkin vapaa-aikaa hyötynäkökulmasta, pitäisin erittäin ahdistavana jokaisen tunnin ja minuutin valjastamista tehokäyttöön.

Esimerkiksi yhteinen, ei-ohjelmoitu aika perheen kanssa on varmasti sijoituksena paras mahdollinen, ja aivan täydelliseen laiskotteluunkin käytetty aika on joskus hyvästä ja palvelee tarkoitustaan. Toimettomuus kun on joskus suorastaan välttämätöntä palautumisen kannalta, ja silloin se on loistava sijoitus!

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit