veronmaksajat.fi

Uni on sinunkin supervoimasi

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Olin muutama vuosi sitten kuuntelemassa Arnold Schwarzeneggeriä tilaisuudessa, jossa hän puhui liike-elämän edustajille menestyksestä ja kuinka siihen päästään. Vaikka moneen hänen viestiinsä oli helppo samaistua ja muutenkin olin viehättynyt hänen karismastaan, yhdestä asiasta olin eri mieltä. Hän nimittäin lausui tuossakin tilaisuudessa usein kuullun ohjeensa "sleep faster". Schwarzeneggerin mukaan ihmisen pitää menestykseen päästäkseen tehdä lujasti töitä (totta useimmiten), ja sille pitää ottaa aikaa unesta (hölynpölyä ja este kaikenlaiselle menestykselle, sanon minä).

Osittain kyse on tietysti Arnoldin show-puheesta, mutta ilmeisesti hän on myös todella itse tinkinyt unestaan ehtiäkseen tehdä kaikenlaista – ja kiistämättä ihan hyvin menestynytkin. Mutta ohje ei ole kyllä parhaasta päästä kenelläkään.

Unen vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen palautumiseen ja kehittymiseen on todistettu niin monessa tutkimuksessa, että unesta tinkiminen tieten tahtoen tuntuu suorastaan typerältä. Voi olla, että joku ihan oikeasti pärjää jatkuvasti vähillä yöunilla, mutta sellaiset ihmiset ovat erittäin harvassa. Mietin kahdesti joka kerta, kun kuulen jonkun – esimerkiksi USA:n edellisen presidentin – sanovan nukkuvansa jatkuvasti vain neljä-viisi tuntia yössä ja pärjäävänsä sillä.

Riittävä uni on terveydelle yhtä tärkeää kuin hyvä ravinto ja säännöllinen liikunta. Liian vähäisen tai huonolaatuisen, paljon keskeytyksiä sisältävän yöunen vaikutus esimerkiksi keskittymis- tai oppimiskykyyn on melko itsestäänselvää – jokainen tietää omasta kokemuksestaan, että hyvin levänneenä ja virkeänä on helpompi keskittyä, innovoida ja tehdä päätöksiä.

Harvemmin sen sijaan tulee ajateltua sitä, että tutkimusten mukaan vähäisellä yöunella on negatiivinen vaikutus myös painoon. Tämä toimii tutkimusten mukaan ainakin kahden eri mekanismin kautta; väsyneenä ruokahalu kasvaa ja tulee syötyä enemmän ja ehkä myös epäterveellisemmin. Lisäksi huono uni vaikuttaa haitallisesti myös hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan. Olenkin kuullut sanottavan, että paras tapa painonhallintaan on huolehtia hyvistä yöunista. Väite ei ole ehkä niin kaukaa haettu kuin ensialkuun kuulostaa.

Itse olen viime vuosina alkanut tietoisesti kiinnittää huomiota yöuneeni, sekä sen määrään että laatuun. Viimeistään koin uniherätyksen (!) luettuani jo edesmenneen lääkärin ja yritysvalmentajan Aki Hintsan kirjan Voittamisen anatomia, jossa Hintsa tekee yksiselitteisen selväksi, mihin huono ja liian vähäinen nukkuminen johtaa.

Nykyisin olenkin tarkka unestani ja yritän varjella sitä kaikin keinoin, sillä unen vaikutus omaan työssä ja arjessa jaksamiseeni sekä urheilusta palautumiseen on aivan kiistaton. Viime vuodet untani on mitannut myös älysormus Oura, joka antaa mielenkiintoista tietoa unen laadusta, mutta vaikutukset kyllä tuntee ilman sitäkin. Ja vaikka sormus kyllä auttaa hahmottamaan hyvin unen merkityksen ja myös sen, miksi joinakin öinä uni oli huonoa, se ei kuitenkaan nuku kenenkään puolesta.

Ymmärrän tietysti, että aina ei voi nukkua tarpeeksi vaikka kuinka haluaisi, eikä se minultakaan läheskään aina onnistu. Mutta aina kun voin, yritän mennä hyvissä ajoin nukkumaan ja rauhoittaa nukkumaanmenoa edeltävän ajan niin, että ajatukset eivät vilistä esimerkiksi työasioissa tai muissa kiireissä. Myös klassinen keino viilentää makuuhuoneen lämpötila toimii minulle. Ja viikonloppuisin parasta luksusta on päiväunet! Se missä olen edelleen toivottoman huono, on somen ja tv:n laittaminen kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa – sillä kun olisi tutkijoiden mukaan suora vaikutus unen laatuun.

Yhden ylimääräisen tunnin saaminen nukkumiseen voi tuntua hankalalta, mutta takaan että sitä kannattaa yrittää. Välitön palkinto koittaa heti seuraavana aamuna, ja pitempiaikaisetkin vaikutukset ovat tavoittelemisen arvoisia. Nukutaan hyvin!

Kati Nyman

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit