veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Turkuun nouseva uusi lääketehdas sen todistaa – investoinnit kasvuun Suomessa

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer Nordicin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, jonka vapaa-aikaa hallitsevat kestävyysjuoksu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Aiemmin tällä viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi uusimman investointikyselynsä tulokset. Kyselyn mukaan yritykset odottavat teollisuusinvestointien kasvavan voimakkaasti jo tänä vuonna. Kasvua on ennakoitavissa sekä kiinteisiin että T&K -investointeihin yhteensä jopa 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä on ehdottomasti hyvä uutinen, joka myös kertoo talouden kasvusta.

Aiemmin keväällä Lääketeollisuus ry puolestaan julkaisi oman selvityksensä, joka kertoi lääkeyritysten investointien lisääntyneen jo viime vuonna 39 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Lääketeollisuuden mukaan alan yritykset ennakoivat investointiensa kasvavan seuraavinakin vuosina. Näyttää siis siltä, että Suomen panostukset terveysalaan ja terveysalan kasvustrategiaan tuottavat tulosta. Investoinnit ja kasvu eivät kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan yritysten on nähtävä jatkossakin Suomi kiinnostavana ja houkuttelevana toimintaympäristönä.

Suuren kansainvälisen yhtiön edustajana voin kokemuksesta sanoa, että jokainen kerta, kun yritys pohtii paikkaa uudelle tuotantolaitokselle tai muille toiminnoilleen, käydään mahdollisten sijaintimaiden kesken kova kilpailu.

Ei ole itsestään selvää, että Suomi näyttäytyy maailmalla olevalle pääkonttorille kiinnostavimpana investointikohteena, kun kisaa käydään usean maan välillä. Perusteluja ja pitkäjänteistä jalkatyötä vaaditaan usein todella paljon.

Ei myöskään ole aina itsestään selvää, että Suomessa pääkonttoriaan pitävä yhtiö päättäisi investoida juuri tänne.

Kaikkea edellä kerrottua peilaten onkin erittäin suuri ilo, että olen saanut tänään olla julkistamassa yhtä viime aikojen merkittävimmistä teollisuusinvestointia Suomeen. Rakennamme Bayerille Turkuun uuden, modernin lääketehtaan ja modernisoimme samalla myös jo olemassa olevan tehtaamme. Investoinnin arvo on yhteensä 250 miljoonaa euroa.

Uskon, että tänään julkistetulla investoinnilla on monivuotiset positiiviset vaikutukset Turun seudulle ja koko Suomelle. Olemme muun muassa edellisten viiden vuoden aikana lisänneet Suomessa toimivan henkilökunnan määrää lähes 25 prosentilla nykyiseen noin tuhanteen työntekijään, ja tulemme tarvitsemaan osaavaa työvoimaa tulevinakin vuosina. Pelkästään viime vuonna, koronasta huolimatta, perustimme Suomeen noin 150 kokonaan uutta työpaikkaa.

Samalla, kun lisäämme tuotantoa ja tuomme Suomeen huippumodernin lääketehtaan, vahvistuu myös muu myönteinen jalanjälki ja pitkäaikainen sitoutumisemme Suomeen. 

Ainakin kansainvälisen terveysalan yhtiön näkökulmasta Suomi siis näyttäytyy hyvänä paikkana toimia ja investoida. Näemme muun muassa, että täällä toimintaympäristö on suhteellisen vakaa, lainsäädäntö luo hyvät puitteet lääkealan tutkimukselle ja tuotekehitykselle ja saatavilla on korkeasti koulutettua, osaavaa työvoimaa.

Myös yhteistyö ja vuoropuhelu eri toimijoiden – akateemisen maailman, kumppaniyritysten, viranomaisten ja poliittisten päättäjien – kanssa sujuu kokemuksemme mukaan Suomessa hyvin ja avoimessa hengessä, mistä suuri kiitos kuuluu mainituille sidosryhmille. 

Tunnen siis suurta iloa ja ylpeyttä siitä, että voin olla osaltani konkreettisesti vahvistamassa tuoreiden investointikyselyiden viestiä: teollisuuden investoinnit Suomeen kääntyvät kasvuun, ja se on loistava uutinen!

Kati Nyman

Kommentit (3)
 
 • Heikki 11.6.2021 23.14
   
  Ja kaikki tämä siitä huolimatta, että elinkeinoelämän propagandistien ja ihmiskunnan haitallisimpien olioiden, ekonomistien, mielestä Suomeen ei voi sijoittaa eikä investoida, koska meillä on vääränvärinen hallitus.

  Jälleen kerran tämän valtavaa möykkää rahan voimalla pitävä ylimielinen öykkärisakki osoittautuu paskanjauhajaksi.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Kari Laaksonen 15.6.2021 10.36
   
  Hieno uutinen kituvalle kansantaloudelle. Hallituksen värillä ei päätöksessä ole kyse, osaaminen ympärillä ratkaisi.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Timppa 18.6.2021 10.30
   
  "Ja kaikki tämä siitä huolimatta, että elinkeinoelämän propagandistien ja ihmiskunnan haitallisimpien olioiden, ekonomistien, mielestä Suomeen ei voi sijoittaa eikä investoida, koska meillä on vääränvärinen hallitus. "

  Suomeen kannattaa investoida korkean osaamisen aloilla, kuten lääketeollisuus. Pienten tuloerojen maassa korkeakoulutettujen osaajien palkat ovat kansainvälisesti kilpailukykyisiä. On myös aloja, joilla investoinnit kannattaa suunnata muualle palkka- ja kuljetuskustannusten, poukkoilevan veropolitiikan ja käytännössä rangaistuksetta korpilakkoja toteuttelevien SAK-liittojen vuoksi. Tämä näkyy sitten työllisyysasteessa.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit