veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suorita vaan kesälomaa, jos siltä tuntuu

Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer Nordicin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, jonka vapaa-aikaa hallitsevat kestävyysjuoksu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Laitoin Googleen hakusanat "älä suorita lomalla". Sain 66 700 osumaa. Ensimmäisen sivun täyttivät otsikot kuten "Älä suorita kesälomaa vaan vaihda vapaalle", "Näin pääset lempeästi kesämoodiin" ja "Näin vietät rentouttavan loman – 5 vinkkiä". Veikkaan, että toinen sivu jatkui samanlaisena.

Kukaan meistä ei siis voi olla epätietoinen siitä, että loman pitäisi olla lomaa eikä sitä saa suorittaa. Jotain tuo artikkeleiden ja blogitekstien määrä silti kertoo – eikö viesti mene vähemmällä perille meille raatajille ja suorittajille? Kuulun nimittäin itsekin siihen joukkoon, joka ahkeroi, mittaa, pinnistää ja punnertaa, ja samalla ahdistuu puutteelliseksi jäävästä vapaa-ajasta ja palautumisesta. Ja näistä hyvää tarkoittavista lehtijutuista, joissa jaetaan vinkkejä rentoon lomaan.

Silti en malta olla jakamatta kahta omaa vinkkiäni.

Ensimmäinen, jota yritän parhaani mukaan noudattaa, on: suorita loma jo ennen lomaa. Kun kesäloma on lähtökohtaisesti aina liian lyhyt ja sää silloin on huono, yritän nauttia kesästä jo ennen lomaa aina kun mahdollista. Juon aamukahvit ulkona, menen pyörällä tai juosten töihin, käyn terassilla tai kesäteatterissa – mitä nyt sitten ovatkaan ne kesäiset jutut, joiden tekemiseen on paineita lomalla. Kun kesästä on nauttinut jo ennen lomaa ja suorittanut pahimmat paineet alta pois, loma on korkkaamattomana edessä ja silloin jää enemmän aikaa rentoon olemiseen.

Näin siis ainakin teoriassa. Sitten kun loma alkaa, odottaa tekemättömien töiden lista. Autotalli pitää siivota, aita maalata, talvitakit pestä. Nämä esimerkkejä omalta listaltani juuri nyt – todellakin, en ole vielä päässyt talvitakkien pesussa alkua pitemmälle. Ahdistavaa. Mutta jospa ajattelisinkin toisin. Lomalla on kerrankin aikaa tehdä tällaisia hommia rauhassa, ei rättiväsyneenä pitkän työpäivän jälkeen, ja sitä kautta saavuttaa mielenrauha.

Kun häiritsevät rästihommat ovat poissa mieltä painamasta, voi loman jälkeen aloittaa työt puhtaalta pöydältä. Ainakin itseäni rentouttaa ihan oikeasti, kun voi taas keskittyä töihin ilman, että tekemättömien kotitöiden lista jatkuvasti kolkuttelee takaraivossa. Lomallakin annan siis itselleni luvan suorittaa, jos siltä tuntuu. Tiedän, että se lisää hyvinvointiani loman jälkeen.

Toivotan siis kaikille rentouttavaa ja paineetonta lomaa, miten itse kukin sitä sitten viettääkään!

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit