veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suomi tarvitsee lääkealan investointeja kriisistä toipumiseen

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer Nordicin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, jonka vapaa-aikaa hallitsevat kestävyysjuoksu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Koronakriisi on lyönyt vasten kasvoja paitsi meitä kansalaisia, myös yritystoimintaa ja taloutta. Samalla kun huoli omasta ja läheisten terveydestä on suuri ja todellinen, on myös ahdistus taloudesta tullut yhä konkreettisemmaksi.

Kun ruokaostoksilla näkee kaupan yhteydessä olevan suutarin, kukkakaupan ja kahvilan olevan kiinni, koronatodellisuus hahmottuu karulla tavalla. Kuten moni meistä, minäkin olen yrittänyt omalta osaltani pitää kulutusta mahdollisimman lähellä normaalia – olen tilannut lähiravintoloista valmisruokaa, ostanut lahjakortteja palveluihin ja tilannut urheiluvälineitä netistä.

Vaikka varsinkin pienemmät yritykset horrostavat nyt, optimisti minussa haluaa uskoa siihen että ne heräävät horroksestaan uuteen kukoistukseen pian.

Haluan myös olla optimisti suurten yritysten selviytymisen suhteen. On tärkeää pitää kaiken kokoiset talouden rattaat niin paljon liikkeellä kuin mahdollista. Suomen tulevaisuuden kannalta on valtavan suuri merkitys myös sillä, että täällä on jatkossakin menestyvää tutkimusta ja tuotekehitystä sekä tuotantoa.

Yksi ala, jolla on paljon annettavaa myös koronakriisissä ja sen jälkeisessä ajassa, on terveys- ja hyvinvointisektori mukaan lukien lääke- ja terveysteknologiateollisuus. Äskettäin julkistetun Lääketeollisuus ry:n kyselyn mukaan lääkealan yritykset suunnittelevat aiempaa huomattavasti suurempia investointeja Suomeen tulevina vuosina. Tämä on erinomainen ja elintärkeä uutinen – Suomi tarvitsee kipeästi lääketeollisuuden investointeja tulevan talouskasvun turvaamiseksi.

Lääketeollisuuden investoinnit kohdistuvat tyypillisesti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mikä puolestaan luo korkean osaamisen ja tuottavuuden työpaikkoja. Jo nyt usko lääkealan R&D kehitykseen on näkynyt tutkijoiden lisääntyneinä rekrytointeina. Useat alan yritykset myös ovat jatkaneet ja jopa lisänneet rekrytointeja viime viikkoinakin.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen lisäksi on tärkeää pystyä kasvattamaan myös lääkealan tuotantoa Suomessa ja investointeja siihen. Tällä hetkellä laajamittaista lääkealan tuotantoa on Suomessa muutamilla yrityksillä, mutta niiden tuoma lisäarvo Suomen talouteen on merkittävä.

Esimerkiksi Bayerin Turun tuotantolaitoksen vuosittainen vienti ulkomaille vastaa vähintään parin risteilyaluksen arvoa, ja suomalaisen innovaation, Turussa valmistettavan ja yli 130 maahan vietävän ehkäisykierukkaperheen, myynti nousi viime vuonna jo 1,2 miljardiin euroon. Investoimme myös merkittävästi vuosittain: viime vuonna investoinnit Suomeen olivat - T&K investoinnit mukaan lukien - noin 80 miljoonaa euroa. Tavoitteenamme on jatkaa investointeja myös tulevaisuudessa.

Uskon, että Suomen on mahdollista kasvattaa lääketeollisuuden ja terveysteknologian tuotantoa. Terveysalan kasvustrategian tiekarttaa uudistetaan parhaillaan ministeriöissä. Nyt valmistuva tiekartta jatkaa vuoden 2014 Terveysalan kasvustrategian toimenpiteitä, jotka keskittyvät alan tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Tarvitsemme sen lisäksi uuden strategian, joka kokoaisi terveysalaa kehittävät toimet laajemmin – ottaen huomioon tutkimustoiminnan lisäksi myös tuotanto- ja yritystoiminnan.

Kati Nyman

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit