veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Osaatko käyttää oikein antibioottia – kaikki vastustuskyky ei ole hyväksi

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer Nordicin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, jonka vapaa-aikaa hallitsevat kestävyysjuoksu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Lääketiede on kovaa vauhtia menettämässä yhden parhaimmista keinoistaan taistella sairauksia vastaan – nimittäin antibioottien voiman. Antimikrobiresistenssi eli bakteerien lisääntynyt vastustuskyky antibiootteja kohtaan on jo iso ongelma, joka haastaa pian toden teolla lääketieteen ellei asialle tehdä mitään.

Jo nyt antimikrobiresistenssistä aiheutuu vuosittain 700 000 kuolemaa maailmanlaajuisesti. Arvellaan, että vuoteen 2050 mennessä määrä nousee 10 miljoonaan vuosittaiseen kuolemaan. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden lisääntyminen saattaa olla tulevaisuudessa suurempi kuolinsyy kuin syöpätaudit. Jos antibioottiresistenssi yleistyy, monista tavanomaisista infektioista voi tulla jälleen tappavia. Myös monet terveydenhuollon toimenpiteet, kuten syöpähoidot, leikkaukset ja elinsiirrot muuttuvat vaarallisiksi, jos antibiootit eivät enää tehoa tulehduksiin.

Antimikrobiresistenssi on universaali ongelma, joka voi koskea ketä tahansa missä tahansa. Vaikka toistaiseksi Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä, kannattaa muistaa että bakteerit eivät tunne maiden rajoja.

Kukaan ei varmasti halua, että antibiooteille vastutuskykyiset "superbakteerit" lähettävät meidät aikakoneella takaisin aikaan ennen penisilliiniä, jolloin pienikin infektio saattoi olla kohtalokas. Mutta mitä asialle voi tehdä?

Onneksi meillä jokaisella on muutama hyvä keino vaikuttaa asiaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antaa meille kansalaisille mm. seuraavia ohjeita:

  • Ehkäise bakteereiden leviämistä, jottei antibiootteihin tarvitsisi turvautua niin usein ja siten edesauttaa bakteereiden vastustuskyvyn kasvua. Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa esimerkiksi hyvää hygieniaa sekä ahkeraa ja huolellista käsien pesua. Tänä keväänä olemme toden teolla oppineet tämän virustartunnan estämiseksi, mutta huolellinen käsihygienia ehkäisee yhtä lailla myös bakteeri-infektioita.

  • Muista hyvä hygienia myös ruuanlaitossa.

  • Huolehdi rokotussuojasta. Monet infektiot pystytään estämään rokottamalla, jolloin   antibioottikuuria ei tarvita.

  • Käytä antibiootteja oikein ja vastuullisesti. Lääkäri määrää antibioottikuurin silloin kun hän näkee sen tarpeelliseksi, ei turhaan. Jos hän ei määrää kuuria jokaiseen korvatulehdukseen tai yskään, siihen on syynsä. Mutta silloin kun kuurin saa, se kannattaa syödä loppuun lääkärin ohjeiden mukaan. Kesken jätetty kuuri voi olla bakteereille varsinainen ponnahduslauta; bakteereiden vastustuskyky saattaa pahimmillaan kasvaa jos niitä ensin vähän nujerretaan aloittamalla antibioottikuuri, mutta sitten jätetään kuuri kesken.

  • Älä syö muille määrättyjä tai tähteeksi jääneitä antibiootteja, äläkä osta niitä ulkomailta ilman reseptiä.

Maailma tarvitsee myös pikaisesti uusia antibiootteja jo tehottomiksi käyneiden tilalle. Lääketeollisuus on yhdistänyt voimansa ratkaisujen löytämiseksi. Pari viikkoa sitten, 9.7. julkistettiin yli 20 lääkeyrityksen maailmanlaajuinen yhteishanke, jonka tavoitteena on saada kehitettyä 2–4 uutta antibioottia vuoteen 2030 mennessä. Yhteistyöllä pyritään takaamaan erityisesti uusien antibioottien nopeaan kehittämiseen tarvittava rahoitus, jota ilman uusia lääkkeitä ei synny.

Tämä lääkeyritysten välinen yhteistyö on laajuudessaan ainutlaatuinen, mutta niin on ongelmakin. Antibioottiresistenssi on todellinen uhka ihmishengille ja lääketieteelle. Tässä tapauksessa vastustuskyky ei ole hyväksi – bakteereille emme halua sitä iloa suoda.

Kati Nyman


Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit