veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Hei me ikäännytään – ja se on mahdollisuus!

Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer Nordicin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, jonka vapaa-aikaa hallitsevat kestävyysjuoksu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Ikääntyminen ei toivottavasti ole uutinen kenellekään. Samalla kun omasta peilistä katsoo joka aamu hitusen iäkkäämpi – ja harmaantuneempi – versio itsestäni, ikääntyy myös Suomen ja koko maailman väestö huimaa vauhtia.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen nuorten määrä laskee nopeasti. Viimeksi meillä on ollut alle 15-vuotiaita näin vähän 1870-luvun lopulla, jolloin maamme väkiluku oli alle kaksi miljoonaa henkilöä. Työikäisten (15–64 -vuotiaiden) määrä väestöstä pienenee siis huomattavasti lähivuosikymmeninä ja vanhusväestön osuus väestöstä kasvaa. Ja jos Suomi ikääntyy nopeasti, sama ilmiö koskettaa myös globaalisti; maailmassa arvoidaan olevan 2 miljardia yli 60-vuotiasta vuonna 2050.

Julkisen talouden kestävyyden kannalta ikääntymisellä on luonnollisesti iso vaikutus. Vähenevät työikäiset on pidettävä työkykyisenä ja vanhusväestö mahdollisimman toimintakykyisenä. Kaikenlainen tietoisuus ikääntymisen mukanaan tuomista haasteista on varmasti jo tullut selväksi niin päättäjille kuin meille muillekin, ja vakavasti ne haasteet kuuluu ottaakin. 

Hopea on uusi vihreä

Mutta entä jos muuttaisimmekin näkökulmaa, ja pitäisimme ikääntymistä mahdollisuutena?

Global Coalition on Aging näkee ikääntymisessä paljon potentiaalia – "silver is the new green". Aktiivinen, osallistuva ja toimintakykyinen senioriväestö edistää yhteiskunnan tuottavuutta ja vaurautta. Arvioiden mukaan ikääntymiseen liittyvä taloudellinen potentiaali on 15 triljoonaa dollaria. Itse en kykene edes hahmottamaan tuon luvun nollien määrää, mutta suurelta kuulostaa.

Nykypäivän ja tulevaisuuden seniorit kuluttavat ja käyttävät palveluita eri tavoin kuin aiemmin. Uusia tuotteita, palveluita ja teknologiaa tarvitaan myös pitämään kaikki yhteiskuntamme jäsenet toimintakykyisinä ja terveinä.

Terveysteknologian ratkaisut, digitaaliset palvelut, uudet lääkehoidot ja terveydenhuollon palvelut, asumiseen ja liikkumiseen liittyvät ratkaisut, kotihoito ja moni muu asia odottaa kehittäjää ja hyödyntäjää. 

Yhteistyö on avainasemassa – tässäkin

Välillä tuntuu, että yhteistyötä tarjotaan vastaukseksi kaikkeen. Tässäkin tapauksessa yhteistyö on kuitenkin voimaa ja siihen tarvitaan kaikkia toimijoita. Tämän on myös Suomi tunnistanut, ja tekee pian alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudella kansainvälisen avauksen ikääntymiseen liittyvästä yhteistyöstä.

Heinäkuussa Helsingissä järjestettävä Silver Economy Forum on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden virallisia tapahtumia, joka kokoaa yhteen julkisen sektorin, järjestöjen ja yritysmaailman toimijoita. Korkean tason kansainvälisessä foorumissa Suomi haluaa tuoda esiin ikääntymisen taloudellisen potentiaalin ja samalla liittää asian EU:n viralliselle agendalle.

Maailman kolmanneksi nopeimmin ikääntyvänä maana, jossa on myös kyky kehittää ja hyödyntää uusia innovaatioita tämä sopii Suomelle mainiosti. 

Kati Nyman

Kommentit (1)
 
  • Pentti Toivanen 13.4.2019 11:17
     
    Silkkaa asiaa ja hyvä uusi sloganinsa kelpaava otsikko ”hopea on uusi vihreä
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit