veronmaksajat.fi

Älä ota hoitovelkaa

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Tänä keväänä olemme oppineet pysymään kotona ja välttämään tilanteita, joissa on riski saada koronatartunta tai tartuttaa muita. Hyvä niin, koska kenelläkään ei ole ollut varmaa tietoa siitä, miten tauti leviää ja kenelle se on vaarallinen ja kenelle jopa oireeton, huomaamatta ohi menevä tartunta. Varovaisuus on ollut viisautta ja on edelleen.

Myös terveydenhuolto varautui tulevaan ja keskitti resurssejaan koronatilanteen hoitamiseen. Kiireettömiä hoitoaikoja tai leikkauksia peruttiin myös potilaiden suojelemiseksi tartunnoilta. Ymmärrettävästi moni ei myöskään ole ollut halukas menemään terveyskeskukseen tai sairaalaan, jos ei ole ollut pakko. Ajatus tartuntariskistä sairaalan käytävillä ei houkuttele.

Viime viikkoina on kuitenkin alkanut kuulua huolestuneita äänenpainoja sosiaali- ja terveysministeriöstä, lääkäreiltä ja myös potilasjärjestöiltä sen puolesta, että ihmiset hoidattaisivat terveyttään myös nyt poikkeusaikana. Kaikkea terveyden- ja sairaanhoitoa ei pidä jättää odottamaan koronanjälkeistä aikaa – varsinkaan kun emme tiedä, koska se varmuudella tulee.

Puhutaan hoitovelasta, ja se on velkaa, jota ei kannata ottaa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä kasvava hoitovelka saattaa uhata ihmisten terveyttä pahemmin kuin korona.

Hoitovelkaa syntyy, kun krooniseen sairauteen liittyviä seurantakäyntejä ei tehdä tai tutkimuksia ja toimenpiteitä lykätään. Myös kroonisten sairauksien lääkitys saattaa vaatia tasaisin väliajoin käyntejä laboratoriossa tai vastaanotolla, ettei hoitotasapaino järky ja terveydentila heikkene. Perussairauksien tilanne saattaa pahentua nopeastikin ilman säännöllistä seurantaa ja hoitoa.

Erittäin vaarallista on myös jättää menemättä tutkimuksiin vakavien akuuttien vaivojen vuoksi. Esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktin oireet tai syöpäepäily pitää ehdottomasti tutkituttaa välittömästi.

Varsinkin koronatilanteen pitkittyessä on tärkeää, että krooniset sairaudet, kiireelliset ja myös puolikiireelliset vaivat, hoidetaan. Muuten sekä potilaita että terveydenhuoltojärjestelmää odottaa jossain vaiheessa mahdoton suma, jonka purkaminen käy kalliiksi niin inhimilliseltä kuin yhteiskunnankin kannalta katsottuma. Useissa sairaanhoitopiireissä on jo käynnistetty uudelleen alas ajettuja kiireettömän hoidon toimintoja, ja potilaisiin on monissa paikoissa vedottu, että he eivät peruisi hoitokäyntejään.

Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin ohi, kannattaa jokaisen meistä myös muistaa ja uskaltaa katsoa terveyttämme muultakin kantilta. Kertynyt hoitovelka voi olla liian kallis maksettavaksi.

Kati Nyman

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit