veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Yrittäjä, estääkö rakkaus uudistumisen?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Törmäsin taannoin mielenkiintoiseen suomalaiseen monitieteelliseen tutkimukseen, jota siteerattiin jopa arvostetussa Wall Street Journalissa. Siinä tutkittiin rakastavatko yrittäjät yritystään kuin vanhemmat lapsiaan. Esimerkiksi aivokuvauksien avulla havaittiin, että yrittäjien aivot aktivoituvat samalla tavalla, kun he ajattelevat yritystään tai omaa lastaan. Vanha sanonta, että yrittäjälle oma yritys on kuin oma lapsi, sai näin tieteellistä todistusaineistoa.

Itse en ole koskaan ollut yrittäjä, mutta lapsia minulla on. Tunteeni lapsiani kohtaan vaihtelevat pakahduttavan rakkauden ja piinaavan ärsytyksen välillä. Tunneskaala on vahvempi kuin elämän muilla osa-alueilla. Mutta loppupeleissä sitä on valmis tekemään lapsensa eteen mitä vaan.

Voin vain kuvitella, että tämänkaltainen rakkaussuhde omaan yritykseen voi tehdä työn tekemisestä todella merkityksellistä ja motivoivaa. Lähipiirissä olevia yrittäjiä seuranneena siltä se näyttääkin. He tekevät töitä täydellä sydämellä ja ovat valmiita antamaan paljon aikaansa ja energiaansa yrityksensä eteen.

Rakkaudella on myös varjopuolensa

Toisaalta tämä rakkaussuhde voi tuoda myös varjopuolia. Monet yrittäjät tekevät pitkää päivää ja turhan usein myös ihan yksin. Yrittäjien onkin hyvä huolehtia myös hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan – heitä kun ei kukaan HR-osastolta ole tähän tuuppaamassa, vaan aloite pitää tulla itseltä.

Yksi haaste voi olla myös se, että omaa yritystään tulee katsottua helposti vaaleanpunaisten linssien läpi - oma lapsihan on omissa silmissä täydellinen. Kehitystarpeita voi olla vaikea havaita ja vielä vaikeampi myöntää, vaikka ne sisimmässään tiedostaisikin.

Itse jäin pohdiskelemaan, että voisiko tämä ”yrittäjän rakkausdilemma” olla yksi syy pk-yritysten vähäiseen uudistumishaluun ja investointi-intoon? Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan yritykset ovat jopa hieman vähentämässä investointejaan tulevaisuudessa. Säästöpankin säästämisbarometrin mukaan pienyrittäjistä vain noin 15 % kokee yrityksen jatkuvan uudistamisen tarpeelliseksi. Valtaosa uskoo, että liiketoiminnan uudistaminen ei ole tarpeellista tai että pienillä viilauksilla selvitään.

Monen yrityksen liiketoimintaympäristö muuttuu kuitenkin nopeasti. Koronakriisi voi muokata ihmisten kulutuskäyttäytymistä, digitalisaatio muuttaa toimintatapoja ja talouksissa käynnissä oleva vihreä siirtymä muuttaa talouden rakenteita. Nämä kaikki vaativat monilta yrityksiltä – niin pieniltä kuin suuriltakin – uudistumista tulevaisuudessa. Rakkaan lapsen on hyvä antaa kasvaa ja muuttua ajan mukana.

Henna Mikkonen

 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit