veronmaksajat.fi

Niin Barbiella kuin Kenilläkin on opittavaa sijoittamisesta

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Kävin teini-ikäisen tyttäreni kanssa katsomassa Barbie-elokuvan. Kyseessähän on valtavat katsojamäärät saavuttanut satiirinen komedia, jossa irvaillaan niin Barbien kuin Kenin hahmoihin liittyviä stereotypioita. Syvällisempikin viesti elokuvasta toki löytyy.

Näin talousihmisenä mieleeni jäi erityisesti yksi herkullinen kohta laulusta, jossa Barbie sanoo (oma vapaa käännökseni): ”Minulla on kaikki rahani tavallisella tilillä”. Tähän Ken vastaa ”Tuo on täysin väärin. Tarvitset valtionlainoja, yrityslainoja, määräaikaistalletuksia…”*

Tämä laulu esitettiin kohdassa, jossa Barbiet (heitä oli siis elokuvassa monia) esittivät avuttomia ja kaipasivat Keniensä neuvoja elämän joka tilanteessa. Tämä oli toki irvailua, mutta ei valitettavasti täysin tuulesta temmattua, mitä naisten säästämiseen ja sijoittamiseen tulee. Naiset sijoittavat turvahakuisemmin ja heidän talousosaamisensa on tutkitusti miehiä heikompaa. Tästä kirjoitin mm. tässä blogissani 

Ei Ken ihan hakoteillä ole….

Kenin rahaneuvo Barbielle oli, että rahoja ei kannata pitää käyttelytilillä, vaan sijoittaa muihin korkosijoituksiin, esim. määräaikaistalletuksiin. Tämä neuvo on ihan hyvä ja pitkästä aikaa taas ihan validikin.

Määräaikaistalletuksista saa selvästi parempaa korkoa kuin käyttelytililtä. Tällä hetkellä käyttelytilien keskikorko on yhä lähellä nollaa, kun määräaikaistalletuksille maksettava korko on noussut jo lähes 3 %:iin.

Ken suositteli Barbielle myös yrityslainoja ja valtionlainoja. Nämä ovatkin kohteita, joista on saatavissa talletuksia korkeampaa tuottoa. Toki myös arvojen heilunta on niissä suurempaa kuin tileillä. Yrityslainoja on olemassa monenlaisia kohdeyrityksen luottokelpoisuudesta riippuen, joten niihin sijoittaminen vaatii pientä perehtymistä. Moni tekeekin sen rahastojen kautta. 

…mutta parempaankin hän olisi pystynyt

Keninkin rahaneuvo jää kuitenkin torsoksi. Vaikka talletusten korot ovat nousseet, jää niiden tuotto kuitenkin alle inflaation. Säästöt siis toisin sanoen menettävät ostovoimaansa talletuksissa. Erityisesti näin käy käyttelytileillä, mutta myös määräaikaistalletusten reaalikorot jäävät usein inflaatiota maltillisemmiksi. Oheinen kuva näyttää, millaista reaalista tuottoa talletukset ovat Suomessa tarjonneet. Aika usein ollaan miinuksen puolella. Luulen, että Barbie olisi arvostanut sellaista säästöneuvoa, jossa rahojen ostovoima edes säilyy.

Kenin mansplainaus olisikin ollut uskottavampaa, jos hän olisi suositellut Barbielle osakkeita. Niiden tuotto-odotus on pitkässä juoksussa korkosijoituksia korkeampi. Toki osakkeiden arvot heiluvat ja siksi niihin sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Mutta aikaahan Barbiella varmasti on, koska hänen ikänsä tuntuu ulkonäöstä päätelleen jämähtäneen noin 20 vuoden paikkeille 😊.

Barbie keksittiin vuonna 1959, siis 64 vuotta sitten. Mikäli Barbie olisi oikeasti eläkeiän kynnyksellä, ei Kenin korkopainotteinen sijoitussuositus olisi yhtään hassumpi. Toki silloinkin voi sijoituksista osa olla osakkeissa, sillä ainakin Suomessa keskimääräinen eläkkeelläoloaika naisilla on lähes 25 vuotta – ihan kohtuullinen sijoitushorisontti vielä sekin.

Henna Mikkonen 

*alkuperäinen teksti: I just have all my money in a savings account.” Ken responds, “That’s totally wrong. You need treasury bonds, corporate bonds, CDs… CD stands for certificate of deposit.” 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit