veronmaksajat.fi

Naistenpäivän kunniaksi skumppajoogaa vai budjettiexcelin pyörittelyä?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Naistenpäivän läheneminen ei voi jäädä huomaamatta ainakaan omasta Facebookin virrastani. Tarjolla on monenlaisia naisille suunnattuja tapahtumia; joogaa, skumppajoogaa, kauneushoitoja, hierontaa ja henkisen kasvamisen kursseja. Voi toki olla, että Facebookin algoritmit tunnistavat käyttäjänsä tarpeet, mutta joka tapauksessa hyvinvointi tuntuu olevan naisten juttu. Ja hyvä niin!

Hyvinvointi muodostuu monista osa-alueista; on fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Taloudellinen hyvinvointi on myös yksi osa-alue, joka ehkä helposti unohtuu. Ja erityisen helposti se tuntuu unohtuvan naisilta. Ehkä raha-asiat tuntuvat kylmiltä ja tunteettomilta? Tai ehkäpä tylsiltä tai numeroiden pyörittäminen jopa ahdistaa?

Viime vuosina on ollut ilo seurata, että naiset ovat innostuneet aiempaa enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta. Erilaisia naisille suunnattuja sijoitustapahtumia on järjestetty paljon ja sijoittaminen on ”moniäänistynyt” pukumiesten harrastuksesta koko kansan vaurastumisen välineeksi. Roolimalleja löytyy nykyään monenlaisille sijoittajille.

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan entistä useampi nainen omistaakin nykyään osakkeita tai rahastoja. Sama pätee toki miehiinkin, mikä on tietysti myös hyvä asia. Naiset omistavat silti yhä miehiä harvemmin osakkeita tai rahastoja, joten kiinnikurottavaa vielä riittää.

Sijoitusrahastoja ja pörssiosakkeita omistavien osuus (% väestöstä) Lähde: Tilastokeskus, Säästöpankkiryhmä

Lähde: Tilastokeskus, Säästöpankkiryhmä

Taloudellinen hyvinvointi on kuitenkin paljon laajempi kokonaisuus kuin vaan säästämistä ja sijoittamista. Se on omien raha-asioiden kokonaisvaltaista hallintaa, huomioiden niin tulot, menot, varat kuin velatkin. Myös rahaan liittyvillä tunteilla ja asenteilla on iso merkitys. Tällä puolella naisilla on vielä kirittävää. Vuodesta toiseen Säästöpankin teettämässä Säästämisbarometrissa näkyy, että naiset stressaavat raha-asioistaan miehiä enemmän. Esimerkiksi viime vuoden Säästämisbarometrimme kertoo, että:

  • Raha-asiat aiheuttavat stressiä 54 %:lle naisista, kun miehillä vastaava luku on 42 %  
  • Naisista 52 % ei tunne taloudellista tulevaisuuttaan turvalliseksi, miehistä näin kokee 46 %
  • Naisista 45 % on viettänyt unettomia öitä taloustilanteensa vuoksi, miehistä 38 %
  • Naisista 62 % on huolissaan siitä, että rahat, jotka hänellä on nyt, tai jotka hän tulee säästämään, eivät riitä. Miehistä tätä huolta kokee 52 %
  • Tulevan eläkkeensä riittävyydestä on huolissaan 45 % naisista ja 33 % miehistä

Nämä luvut kertovat mielestäni aika karua tarinaa siitä, että talousasiat ovat monelle naiselle enemmänkin pahoinvoinnin kuin hyvinvoinnin lähde. Kannustankin kaikkia – etenkin naisia– ottamaan hieman aikaa oman taloustilanteensa kokonaisvaltaiseen läpikäyntiin.

Hieman se vaatii numeroiden pyörittämistä, mutta myös omien tavoitteiden ja arvojen pohdintaa. Ja miksei myös unelmointia. Oman pohdinnan lisäksi asiantuntija-apu ja erilaiset vertaisryhmät ovat oiva lisä. Se, että omat raha-asiat ovat ”hallussa”, edistää kuitenkin loppupeleissä hyvinvointia. Ehkä jopa skumppajoogaa pysyvämmin. 

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit