veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Muista ilmoittaa vuokratulot ja vähentää kulut – tiedot kerrottava myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta

Muista ilmoittaa vuokratulot ja vähentää kulut – tiedot kerrottava myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta
5.5.2023

Vuokratulot ovat pääomatuloa, joka pitää ilmoittaa veroilmoituksella silloinkin, kun vuokraaminen on lyhytaikaista. Veroilmoituksen määräpäivät ovat 9.5., 16.5. tai 23.5.

Esimerkiksi Airbnb:n tai booking.comin kautta saadut tulot ovat vuokratuloja, jotka pitää ilmoittaa verotuksessa.

"Lähetämme tänäkin keväänä osalle lyhytaikaista vuokraustoimintaa harjoittaneista asiakkaista tekstiviestejä, joilla muistutetaan vuokratulojen ilmoittamisesta", ylitarkastaja Pyry Ilmarinen Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.

Näin ilmoitat vuokratulot veroilmoituksella

Helpoimmin vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu Omaverossa. Voit ilmoittaa vuokratulot myös paperilomakkeella (7H Osakehuoneisto, 7K Kiinteistöt).

Varaa ilmoittamista varten valmiiksi seuraavat vuokrattavan kohteen tiedot:

  • taloyhtiön tai kiinteistön nimi ja Y-tunnus. Omaverossa näkyvät valmiiksi asiakkaan ne osakehuoneistot ja kiinteistöt, jotka ovat Verohallinnon tiedossa. Omistuksista voi valita sen, johon kohdistuvia vuokratuloja ilmoittaa.
  • vuokralaisen tiedot
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokraustoiminnan kuluista.

Vähennä verotuksessa vuokraustoimintaan liittyvät kulut

Voit vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut, esimerkiksi:

  • vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb:lle, booking.comille tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • asunnon kiinteitä kustannuksia (esim. hoitovastike) vuokra-ajalta.

Jos kulut ovat suuremmat kuin tulot, vuokraustoiminnasta syntyy tappiota. Tappio vähennetään muista pääomatuloista.

Tappiota voi syntyä esimerkiksi silloin, jos asunto on ollut tyhjänä osan vuodesta. Edellytyksenä kulujen vähentämiselle tyhjänä oloajalta on, että asuntoa on koko ajan yritetty aktiivisesti vuokrata.

Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi

Vuokratuloihin liittyvät kuitit ja tositteet on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse liittää veroilmoitukseen vaan Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa.

Ilmoita viimeistään määräpäivänä

Lähetä täydennetyt tiedot Omaverossa viimeistään määräpäivänä. Veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat tänä vuonna 9.5., 16.5. ja 23.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja Omaverossa.

VUOKRATULOT| Vuokratuloon lasketaan vuokran lisäksi myös muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, esimerkiksi vesimaksu tai autopaikan vuokra.
Veronmaksajien jäsen: Kirjaudu ja lue lisää vinkkejä täältä >> 

Suomalaisille kaksi miljardia euroa vuokratuloa vuonna 2021 

Suomalaiset saivat kaksi miljardia euroa vuokratuloa vuonna 2021. Verohallinnon tietojen mukaan viime vuonna vuokratuloja tai -tappioita ilmoitti yhteensä yli 430 000 henkilöä, mikä on reilut 14 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Vuonna 2021 vuokratuloja kertyi suomalaisille yhteensä noin 2 miljardia euroa. Valtaosa tulosta, noin 1,6 miljardia euroa, tuli osakehuoneistoista eli sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta esimerkiksi Airbnb:n kautta. Kiinteistöistä kertyi vuokratuloa vajaa 353 miljoonaa euroa ja muusta omaisuudesta noin 21 miljoonaa.

Vuokratappioita suomalaiset ilmoittivat vuonna 2021 yhteensä reilut 161 miljoonaa euroa.

Vuokratuloja ja -tappioita ilmoittavien määrä on kasvanut joka vuosi vuodesta 2014 lähtien.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti