veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kuka saa vakuutuskorvauksen säästöhenkivakuutuksesta?

Kuka saa vakuutuskorvauksen säästöhenkivakuutuksesta?
28.3.2022

Isälläni on säästöhenkivakuutus, jossa edunsaajaksi on määrätty omaiset. Olen ainoa perillinen. Isäni on leski. Minulla on kaksi lasta. Kuka saa henkivakuutuskorvauksen ja miten se verotetaan, jos haluan luopua perinnöstä isäni kuoltua?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Koska edunsaajaksi on henkivakuutuksessa määrätty omaiset, vakuutuskorvausta ei makseta kuolinpesään.

Jos luovut tehokkaasti perinnöstä, mutta et luovu henkivakuutuskorvauksesta, henkivakuutuskorvaus maksetaan sinulle. Tällöin isäsi varsinaisesta perinnöstä perintöveron maksavat sijaantuloperillisesi eli kaksi lastasi. Sinua perintöverotetaan henkivakuutuskorvauksesta, jos sen suuruus on vähintään 20 000 euroa.

Tehokas perinnöstä luopuminen tarkoittaa kirjallista luopumista siten, että luovut perinnöstä kokonaan ja ehdoitta ennen kuin olet ryhtynyt itse perintöön. Jos luovut perinnön lisäksi myös henkivakuutuskorvauksesta, sekin perintöverotetaan kahdella lapsellasi. Tällöin kummankin osuus henkivakuutuskorvauksesta perintöverotetaan yhdessä kummankin saaman varsinaisen perintöosuuden kanssa.

Verotuskäytännössä menettelytapana on hyväksytty, että otat vastaan edunsaajamääräyksellisen henkivakuutuskorvauksen ja luovut varsinaisesta perinnöstä tai toisinpäin tai että luovut molemmista.

Alle 20 000 euron arvoiset perintöosuudet ovat verovapaita kaikille.

Perintöverolaskuri kertoo perinnöstä maksettavan veron euromäärän perinnön arvon perusteella laskettuna. Se koskee verotusta vuodesta 2017 alkaen. Kokeile täällä

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti