veronmaksajat.fi

VEROT

Suomeen syntyy rahapelijätti

21.12.2015

Kaikki kolme suomalaista rahapeliyhteisöä Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys RAY ja Fintoto aiotaan yhdistää yhdeksi suureksi valtion kokonaan omistamaksi rahapeliyhtiöksi.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg.Kuva Patrik Lindström

Lainsäädäntötyö käy nyt kiivaimmillaan, ja uuden yhtiön on määrä aloittaa vuoden 2017 alussa, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Suomalaiset ovat pontevaa pelikansaa. Kolmen suomalaisen peliyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna peräti yli 2,7 miljardia euroa.

Ylivoimaisesti suurin suomalaisista rahapeliyhtiöistä on Veikkaus. Sen liikevaihto vuonna 2014 oli noin 1 959 miljoonaa euroa. Veikkauksen tulos oli noin 520 miljoonaa euroa.

Veikkauksen kautta pelatuista euroista 56 prosenttia meni voittoina pelaajille. Veikkauksen pelituotoista viime vuonna jaettiin 517 miljoonaa euroa tuotonjakona tieteelle, taiteelle, urheilulle ja nuorisotyölle. Arpajaisveroa yhtiö maksoi valtiolle 104,2 miljoonaa euroa.

Raha-automaattiyhdistyksen eli RAY:n pelitoiminnan tuotto oli viime vuonna reilut 776 miljoonaa. Liikevaihto oli noin 683 miljoonaa euroa, josta on vähennetty pelaajille maksetut voitot. Pelaajille RAY palauttaa pelituotoistaan noin 90 prosenttia.

RAY:n pelituotoista maksettiin avustuksina järjestöille 308 miljoonaa euroa ja sotaveteraanien kuntotutukseen lähes 114 miljoonaa euroa. Arpajaisveroa RAY maksoi viime vuonna 93 miljoonaa euroa. 

Porukan lilliputti on Fintoto. Se on Suomen Hippos ry:n kokonaan omistama osakeyhtiö, jolla on arpajaislaissa yksinoikeus hevospelitoiminnan harjoittamiseen Suomessa.

Fintoton liikevaihto oli viime vuonna runsaat 231 miljoonaa euroa. Pelaajille yhtiö palautti voittoina 72,5 prosenttia tuotoista. Pelituotoista tuloutettiin hevoskasvatukseen ja -urheiluun runsaat 32 miljoonaa euroa. Lisäksi Fintoto maksoi arpajaisveroa 7,6 miljoonaa euroa.

Peliyhtiöt tilittivät valtiolle viime vuonna avustuksina ja arpajaisveroina yhteensä noin 1,2 miljardia euroa. 

Miksi yhtiöt yhdistetään?

Mitkä syyt ovat taustalla siinä, että nämä kolme suomalaista peliyhtiötä halutaan nyt yhdistää, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg?

”Koko hankkeen liikkeelle lähdössä aika yksiselitteisesti syynä oli se, että alkoi olla sellaisia uhkapilviä taivaalla, että Suomen yksinoikeusjärjestelmää rahapelimaailmassa ei enää olisi mahdollista säilyttää, jos emme ryhdy pohtimaan rakenteen uudistusta.

Syntyi tilanne, jossa kaksi isoa peliyhtiötä, Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys, alkoivat kilpailla keskenään. Ennen muuta digitaalisen maailman tuleminen peleihin johti siihen, että nämä kaksi isoa peliyhtiötä alkoivat kilpailla keskenään netissä ja pelit alkoivat näyttää aivan samankaltaisilta.

Suomella on EU:n komission lupa pitää monopolijärjestelmää rahapeleissä. Monopolisäännöksissä sanotaan hyvin selvästi, että tällainen kilpailu ei ole sallittua. Eli Suomessa peliyhtiöt eivät saa kilpailla keskenään. Aggressiivinen markkinointi ei myöskään ole sallittua.

Lisäksi sisäministeriölle tulevat peliesitykset alkoivat näyttää sellaisilta, että me emme voineet niistä nykyisen arpajaislain mukaisesti antaa peliasetusta, koska olisimme voineet antaa sen mille tahansa näistä kolmesta peliyhtiöstä. Näin ollen olimme ajautumassa tilanteeseen, jossa joutuisimme pidättämään esitykset pöydällemme ja sitä kautta rajoittamaan peliyhtiöiden toimintaa. Peliesitykset varsinkin nettipelien osalta olivat niin samankaltaisia, että me ministeriössä joutuisimme rajoittamaan kahden ison yhtiön pelikehitystä.

Kolmantena syynä oli näköpiirissä ulkomaisten peliyhtiöiden tulo Suomeen kovalla markkinoinnilla.

Nämä kaikki seikat johtivat siihen, että tuli pohtia rohkeasti, haluammeko säilyttää monopolijärjestelmän vai purkaa ja vapauttaa sen. Jos haluamme säilyttää yksinoikeusjärjestelmän, se edellyttää rakenneuudistusta, johon nyt sitten on päädytty.”

Lakiesitys ensi vuonna

Missä vaiheessa lainsäädäntötyö tällä hetkellä on ja missä aikataulussa peliyhtiöiden yhdistyminen tulee tapahtumaan?

”Lainsäädäntötyö arpajaislain uudistamisesta käy nyt kiivaimmillaan. Tavoite on, että lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi syksynä ja laki tulisi voimaan 1. tammikuuta 2017, jolloin uusi yhtiö voisi aloittaa toimintansa.”

Mikä tulee olemaan valtion rooli omistajana uudessa rahapeliyhtiössä?

”Päätöksessä on linjattu, että uusi yhtiö on sataprosenttisesti valtion omistama erityisyhtiö, jolle tulee oma hallitus. Hallituksen kokoonpano tulee olemaan osaamispainotteinen eikä mandaattipainotteinen. Hallituksessa tulee olla liiketoiminnan osaamista, mutta myös osaamista yhteiskunnallisen yrityksen toiminnasta, jossa pitää ehkäistä myös pelihaittoja ja kantaa yhteiskunnallista vastuuta.

Lisäksi on päätetty perustaa hallintoneuvosto, jolla on informaatio- ja seurantavelvoite, mutta ei päätösvaltaa. Siihen tulee sekä parlamentaarinen että edunsaajien edustus.”

Mitä muutos tietää pelaajille?

Miten konkreettisesti lakimuutos tulee näkymään suomalaiselle pelikansalle?

”Käytännössä kuluttaja eli pelaaja ei ehkä huomaa muuta kuin sen, että jatkossa tulee useammin näkymään nykyisiä Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton pelejä samoissa pelisalin tyyppisissä tiloissa, kuten verkossa. Pelit ovat samoilta nettisivuilta saatavissa.

Kuluttajalle muutos voi näyttäytyä monipuolistumisena pelivalikoimassa, mutta toisaalta myös tiukkenevana rahapelien haittojen ehkäisemisenä. Esimerkiksi tunnistautuminen, joka vaaditaan peleihin pääsemiseksi,  tulee tarkentumaan. Myös alaikäisten valvonta tiukkenee. Lisäksi tullaan entistä enemmän panostamaan rikollisuuden valvontaan, jotta rahanpesumahdollisuudet saadaan pois.”  

Tuleeko pelaamisen painopiste yhä vankemmin siirtymään verkkoon?

”Kasvu tulee tapahtumaan ennen muuta netissä. Uskon silti, että suomalaisessa yhteiskunnassa säilyy niin sanottu kivijalkapelaamisen kulttuuri. Se on aika vahva ja jännä perinne Suomessa, puhumattakaan raha-automaateista esimerkiksi lähikaupassa.”

Miten peliriippuvaiset huomioidaan?

Kun monelle pelaamisesta on tullut ongelma, jopa riippuvuuteen asti, onko lainsäädännössä myös tämä tarkoitus huomioida?

”Yksi arpajaislain lähtökohdista  on nimenomaan rahapelihaittojen ehkäisy. Se on Suomessa tehokkaampaa tällaisella monopolijärjestelmällä kuin vapaalla järjestelmällä. Esimerkiksi tuotekehittelyssä ja markkinoinnissa tulee huomioida rahapelihaitat.”

Tullaanko rahapelien tuottoja jakamaan yleishyödyllisiin käyttötarkoituksiin myös uudessa yhtiössä?

”Kyllä, sehän on koko tämän järjestelmän oikeutus. Uudessa arpajaislaissa, kuten nykyisessäkin, uuden yhtiön tuotot tulee käyttää vain ja ainoastaan useisiin yleishyödyllisiin tehtäviin.

Arpajaislain muutoksen lisäksi säädetään tuotonjaosta aivan uudet pykälät, joissa määritellään miten yhtiön tuotto jaetaan.”

KUKA?

Nimi: Päivi Nerg

Tehtävä: Sisäministeriön kansliapäällikkö. Työskennellyt aikaisemmin mm. valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajana sekä ylijohtajana.

Pelaatko itse rahapelejä?

”Nuorempana olen kulkenut raveissa ja pelannut ravipelejä. Nykyisin en ole enää ehtinyt käydä. Muutoin olen kerran tai kaksi elämässäni pelannut Lottoa.”

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti