veronmaksajat.fi

RAHAT

Witted Megacorpin osaaminen on rekrytointi – kolikko kertoo: en osallistu

Witted Megacorpin osaaminen on rekrytointi – kolikko kertoo: en osallistu
3.5.2022

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Paremmin F-Securena tunnettu nykyinen WithSecure listautui vuonna 1999 nimellä Data Fellows, suomeksi vaikkapa "Datasällit". Ymmärrettävistä syistä Data Fellows vaihtoi nimensä pikapuolin katu-uskottavasta salonkikelpoiseksi.

Pörssin nörttihuumoria edustaa tällä hetkellä lähinnä Qt Group (äännetään niin kuin "Cute Group" eli "Söpö joukko"), mutta ainakin tämä asia paranee Witted Megacorpin listautuessa Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle.

Witted Megacorpin voi suomentaa vaikkapa "Fiksuksi megafirmaksi". Nörttihuumori jatkuu tytäryhtiöiden nimissä. Megalafkan tyttäriä ovat muiden muassa "New Things Company Oy" ("Uudet asiat -yhtiö Oy") ja "Talented Growth Oy" eli "Lahjakas kasvu Oy".

Aivan vielä Witted Megacorp ei ole megaluokan korporaatio. Viime vuonna konsernin liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa. Toiminta on kuitenkin kovassa kasvussa, sillä liikevaihto lähes kaksinkertaistui viime vuonna edellisvuodesta, ja tuplaustahti on jatkunut myös kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Monta firmaa myydään yhtenä

Witted Megacorp "tarjoaa ohjelmistokehityksen konsultointia ja projektitoimituksia sekä kasvukonsultointi- ja rekrytointipalveluita asiakkaan oman ohjelmistokehityksen tueksi".

Suomeksi se tarkoittaa kutakuinkin sitä, että Witted Megacorpilla on ohjelmistokehittäjiä, jotka tekevät asiakkaille projekteja tai joita yhtiö vuokraa asiakkailleen osaksi näiden softatiimejä pääosin tuntilaskutuksella. Lisäksi yhtiö auttaa asiakkaitaan softaosaajien rekrytoinnissa. Softankehitys on liikevaihtomielessä selvästi pääbisnes, rekrytointijeesaus ja asiakkaiden "kasvukonsultointi" toivat viime vuonna vain kuusi prosenttia Witted Megacorpin liikevaihdosta.

Tuntityönä koodareiden aikaa myyviä firmoja on Suomessa saati maailmalla pilvin pimein, eikä it-alan työntekijävälityskään mitenkään ennenkuulumaton palvelu ole. Erikoiseksi Witted Megacorpin tekee sen organisaatiorakenteeseen kiteytyvä erikoistumisidea. Megakorporaatio koostuu useista pienistä yhtiöistä, joilla on toisistaan poikkeavat identiteetit ja yrityskulttuurit.

Esimerkiksi Mavericks Software "on rakennettu parhaaksi työpaikaksi kokeneelle ja itsenäiselle asiantuntijalle", kun taas New Things Company Oy:n sanotaan olevan "empaattinen ja tiivis työyhteisö, joka korostaa henkilöstön hyvinvointia ja kehittymistä".

Eri työnantajabrändien avulla työyhteisöihin kalasteltujen softaosaajien tunteja myydään asiakkaiden suuntaan yhden brändin alla.

Monimutkainen järjestely todistaa it-alan osaajien ilmeisestä pulasta, josta muutkin it-yhtiöt ovat kertoneet. It-alan asiantuntijat voivat kilpailuttaa työnantajansa, joten firman fiiliksellä on väliä.

Witted Megacorpilla oli maaliskuun lopussa tarkasti laskettuna 172 työsuhteista työntekijää. Valtaosa yhtiön työvoimasta oli sopimussuhteisia eli alihankkijoita.

Strategisesti hajanainen

Jos eteeni lyötäisiin useista pienistä it-konsulttifirmoista kasattu kokonaisuus, joka olisi kaiken lisäksi rönsynnyt paitsi Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan myös Kroatiaan ja Yhdysvaltoihin ja joka kertoisi aikovansa kasvattaa liikevaihtonsa neljässä vuodessa viisinkertaiseksi ja samalla nostaa selvästi kannattavuuttaan, pyörittelisin päätäni epäuskoisena.

Luottamustani yhtiötä kohtaan ei ainakaan lisäisi, jos saisin kuulla, että silppukasvaja on tähän asti saanut merkittävän osan liikevaihdostaan pääomistajaltaan. Witted Megacorpsin suurin omistaja Reaktor toi viime vuonna 18 prosenttia Witted Megacorpin liikevaihdosta. Osuus on kuitenkin pienentynyt vuosien mittaan Witted Megacorpin kasvun myötä. Reaktorin työvoimahuollosta vastaava alihankkija on kasvanut itsenäiseksi ja on valmis julkisen kaupankäynnin kohteeksi.

Pitäisikö Witted Megacorpiin kuitenkin suhtautua toisin kuin sattumanvaraisesti toisiaan lähellä olevista firmoista pörssilistautumisen alla kokoon kyhättyyn yhtiöön?

Pitäisi. Witted Megacorp on perustanut uusia yhtiötä täysin tietoisesti eikä ole shoppaillut kaikenlaista eteen sattuvaa markkina-arvoaan kasvattaakseen. Moninaisuus on keskeinen osa sen strategiaa. 

Kasvusta on tavoite

Julkisesti noteerattujen yhtiöiden tulevaisuudennäkymien pitää perustua johonkin. Silti oma rohkeuteni ei riittäisi povaamaan, että Witted Megacorp tekisi vuonna 2025 liikevaihtoa 150 miljoonaa euroa. Sitä yhtiö joka tapauksessa kertoo tavoittelevansa, ja kaiken lisäksi orgaanisesti eli ilman yritysostojen antamaa buustia.

Witted Megacorp myy tuntilaskutusta, joten liikevaihdon viisinkertaistamisen 30 miljoonasta 150 miljoonaan euroon tarkoittaisi henkilöstön määrän kasvattamista lähes samalla tahdilla. Miksi se onnistuisi juuri Witted Megacorpilta?

Viidenkymmenen prosentin keskimääräinen vuosikasvu, jota tavoitteen saavuttaminen edellyttää, olisi tietenkin vain puolet siitä, mitä Witted Megacorp on tehnyt aiemmin, mutta mennyt ei ole välttämättä järin relevantti tulevaisuuden kannalta. Sadan prosentin kasvun jälkeen kasvu voi hyvin tyssätä tykkänään tai kääntyä vaikka supistumiseksi.

It-konsultointimarkkina epäilemättä kasvaa, ja jotkin yhtiöt kasvavat markkinaa nopeammin. Witted Megacorp voi hyvin olla yksi niistä. Ei minulla kuitenkaan ole mitään keinoja arvioida, kuinka paljon se kasvaisi ja miksi juuri se.

Tuloksen haarukoiminen on hieman helpompaa, sillä tuntityön myynnissä on paljon pienempi ennustus- ja hinnoitteluriski kuin vaikkapa ohjelmistoyhtiön kohdalla. Järkevästi toimimalla liikevoittoprosentin saa kympin tuntumaan. Esimerkiksi Goforen liikevoitto oli viime vuonna 12 prosenttia liikevaihdosta, TietoEVRY:n peräti 14 prosenttia.

Witted Megacorpin tavoite on 15 miljoonan EBITA vuonna 2025, mikä vastaa kymmentä prosenttia tuolle vuodelle tavoiteltavasta liikevaihdosta.

Nämä kasvutavoitteet koskevat siis yhtiön mukaan vain orgaanista kasvua. Yritysostot tulevat päälle. Kyynisesti ajattelen, että epäorgaanisen kasvun vuoksi orgaanisen kasvun tavoitteet unohtuvat. Ja ehkäpä listautuvassa yhtiössä ajatellaan, ettei edes koko firmaa välttämättä ole vuonna 2025 eikä kukaan joudu selittelemään kasvuennustetta. 

Hinta: 78 miljoonaa euroa

Witted Megacorp laskee osakeannissaan liikkeelle vajaat 1,5 miljoonaa uutta osaketta. Yleisö- ja instituutioannissa hinta on tasan 5,58 euroa kappaleelta. Näin firma kerää noin kahdeksan miljoonan euron varat ennen listautumiskulujen vähentämistä.

Samalla Witted Megacorpin osakemäärä nousee 14 miljoonaan kappaleeseen, joten IPO-hinnalla Witted Megacorpin markkina-arvoksi tulee 78 miljoonaa euroa.

Suhteessa viime vuoden liikevaihtoon tai tulokseen se on paljon ei-skalautuvasta bisneksestä. Toisaalta jos Witted Megacorp tänä vuonna taas tuplaa liikevaihtonsa eli liikevaihdoksi tulee 60 miljoonaa euroa, P/S-kerroin painuu kummasti ja kasvuun suhteutettuna yhtiö painuu suorastaan halvaksi.

Tulospohjaiset kertoimet eivät ole tässä vaiheessa yhtiön kannalta niin kuvaavia, koska se selvästi keskittyy kasvuun ja luottaa siihen, että tulos saadaan ylös myöhemmin. Voi olla, ettei Witted Megacorp toimintamallinsa vuoksi koskaan yllä aivan verrokkiensa tapaiseen kannattavuuteen.

Jos markkinat hinnoittelevat Witted Megacorpia kasvuyhtiönä ja luottavat kannattavuuden paranevan aikanaan, sille saatetaan hyvin hyväksyä P/S-kerroin kaksi, jolloin markkina-arvo voisi kivuta 100–120 miljoonaan euroon tämän vuoden ennusteilla.

Jos minun pitäisi lyödä vetoa siitä, toteutuuko Witted Megacorpin orgaaninen 150 miljoonan euron liikevaihto- ja 15 miljoonan euron EBITA-kannattavuustavoite vuodelle 2025, löisin roponi kiinni 1:1-pelitilanteessa sen puolesta, että tavoitteet jäävät tavoitteeksi eivätkä muutu todellisuudeksi.

IPO-hintakaan ei missään nimessä hinnoittele tavoitteen toteutumista. 

Pieni anti tulee täyteen

Witted Megacorpin osakeanti on pieni, ja siitäkin yli puolet on jo varattu ankkurisijoittajille. Ankkurisijoittajien rivi on vakuuttava: WIP-rahastoja (Peter Immonen), Coeus Investin (Jens Kyllönen) GRIT-rahasto, Petri Kajaanin ja Juha Kalliokosken Twin Engine -yhtiö sekä Jukka Rannila ja Mikko Rannila yhtiöidensä kautta.

Yleisöantiin jäänee nelisensataatuhatta osaketta eli 2,2 miljoonan euron arvosta. Witted Megacorp tuskin mainostaa antiaan Hesarissa, sillä kyllähän annin järjestäjien täytyy ymmärtää, että anti menee kirkkaasti läpi ja että rajusti leikatusta annista jää osallistujille nihkeät fiilikset.

Voisin hyvin kuvitella, että Witted Megacorpin osakekurssi asettuu listautumishintaa korkeammalle. Sen vaihto jäänee kuitenkin vähäiseksi. Koska yhtiön markkina-arvo ja etenkin vapaasti vaihdettavien osakkeiden määrä on varsin pieni, tuskinpa mikään instituutiokaan lähtee haalimaan sitä. Tämä pienentää pikavoittopelin houkuttelevuutta.

Klaavalla sisään, kruunalla ulos.

Eurokolikkoni flippaantui kruunapuoli ylöspäin, joten jätän osani osakkeista ja oletettavat pienet pikavoitot muiden IPO:oon osallistuvien jaettavaksi.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti