veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Verotus­päätöksessäni on ulkomaisen veron hyvityksiä – mitä nämä ovat?

Verotus­päätöksessäni on ulkomaisen veron hyvityksiä – mitä nämä ovat?
25.5.2021

Verotuspäätöksessäni on käyttämättä olevia ulkomaisen veron hyvityksiä. Mitä nämä ovat? Miten näiden kanssa tulee toimia, vai pitääkö tehdä mitään? Olen piensijoittaja.

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Käyttämättömät veron hyvitykset liittyvät ulkomailta saamiisi osinkotuloihin. Verosopimuksen mukaan tulon lähdevaltiolla on oikeus periä Suomeen maksetusta osingosta lähdeveroa, useimmissa tapauksissa 15 prosentin suuruinen vero.

Koska asut Suomessa, myös ulkomailta saamasi osinkotulo on täällä veronalaista tuloa. Suomen verotuksessa kuitenkin otetaan huomioon osinkotulosta lähdevaltioon maksettu lähdevero.

Käyttämättömät veronhyvitykset ovat syntyneet, kun lähdeveroja ei ole voitu huomioida kokonaan tai lainkaan Suomen verotuksessa. Jos sinulla on ollut aiempina vuosina pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä, ulkomaille maksettua veroa ei ole voitu vähentää osittain tai lainkaan Suomen verotuksessa, koska vähennysten vuoksi ulkomaan osingoista ei ole maksettu veroa Suomeen.

Esimerkiksi luovutustappiot on voinut vuodesta 2016 alkaen vähentää myös muista pääomatuloista kuin luovutusvoitoista, mistä johtuen osinkotuloistasi ei ehkä ole maksettu veroa Suomeen. Myös verosta tehtävät vähennykset kuten kotitalousvähennys on saattanut aiheuttaa sen, että ulkomaille maksettua veroa ei ole voitu vähentää Suomen verotuksessa, koska kotitalousvähennyksen vuoksi osingosta ei ole maksettu veroa Suomeen.

  • Jos sinulla olisi esimerkiksi osinkotuloja ruotsalaisesta pörssiyhtiöstä 1 000 euroa, Ruotsi perisi osingosta 15 prosentin lähdeveron, 150 euroa. Ruotsin osingosta Suomen verotuksessa veronalaista olisi (85 %) 850 euroa.
  • Jos sinulla olisi sen lisäksi osinkotuloja suomalaisesta pörssiyhtiöstä 500 euroa, josta veronalaista olisi (85 %) 425 euroa, verotettavat tulosi Suomessa olisivat yhteensä (850 + 425) 1 275 euroa.
  • Jos sitten pääomatuloistasi tehtävät vähennyksesi olisivat vaikkapa 800 euroa, verotettavaksi tuloksesi jäisi (1 275 - 800) 475 euroa, josta veron määrä (30 %) olisi 142,50 euroa. Suomi ei hyvitä ulkomaista veroa siltä osin kuin se ylittää kyseisestä tulosta Suomeen maksettavan veron.
  • Näin ollen Ruotsiin maksamastasi lähdeverosta voitaisiin hyvittää Suomen verotuksessa (850/1 275 * 142,50) 95 euroa. Tällöin käyttämättömäksi ulkomaisen veron hyvitykseksesi jäisi 55 euroa.

Käyttämätön hyvitys vähennetään seuraavan viiden vuoden aikana veroista, jotka sinulle määrätään samaan tulolähteeseen ja samaan tulolajiin kuuluvasta tulosta. Sinun tulisi saada ulkomailla verotettua pääomatuloa, jotta käyttämättömät hyvitykset voisi hyödyntää.

Käyttämättömät ulkomaisen veron hyvitykset vähennetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet. Jos käyttämätön hyvitys on verotuksessa vahvistettu, se yleensä vähennetään automaattisesti.

Tarkista verotuspäätökseltäsi, että käyttämättömiä hyvityksiä on vähennetty. Jos vähennystä ei ole tehty, vähennystä täytyy itse vaatia.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti