veronmaksajat.fi

RAHAT

Tyttöystävän Wärtsilöistä se alkoi – näin työministeri Timo Harakka sijoittaa

Tyttöystävän Wärtsilöistä se alkoi – näin työministeri Timo Harakka sijoittaa
26.6.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Timo Harakan (sd.) nouseminen Antti Rinteen (sd.) hallituksen työministeriksi yllätti jotkut politiikan tarkkailijat, vaikka Harakka veti hallitusneuvottelujen veropolitiikan neuvottelupöytää ja vaikka hän oli kansanedustajana profiloitunut talouden osaajaksi.

Moni sijoittaja puolestaan hieraisi silmiään, kun tiedotusvälineet kertoivat tuoreiden ministereiden sidonnaisuusilmoituksien perusteella valtioneuvoston jäsenten varoista ja veloista. Uusi työministerihän on selvästi osakesijoitusmiehiä!

Vähemmän yllättävää tämä oli ehkä niille, jotka olivat seuranneet Timo Harakkaa Twitterissä. Osakesijoituspiireissä Harakka muistetaan helposti osakesäästötilin vastustajana, mutta negatiiviselle näkemykselleen hänellä oli selviä perusteita. Eikä Harakka ole keskusteluissa piilotellut sijoitusharrastuneisuuttaan.

Sidonnaisuusilmoituksensa perusteella Harakalla ja hänen täysin omistamallaan yhtiöllä on yhteensä noin 350 000 euron osakesalkku, joka koostuu pääosin suomalaisista pörssiyhtiöistä, mutta onpa joukossa myös suoria kansainvälisiä osakeomistuksia. Lisäksi hän omistaa viittä erikoistunutta osakerahastoa yhteensä 70 000 eurolla.

Salkun perusteella Harakka on helppo profiloida kiinnostuneeksi osakesijoittamisen harrastajaksi. ”Harrastaja” tarkoittaa tässä samaa kuin amatööri – sama perustuu latinan rakastamista tarkoittavaan amare-verbiin. Ministeri ei sijoita työkseen eikä elääkseen vaan rakkaudesta lajiin.

Poliitikkojen piirissä osakesijoitusharrastus on niin poikkeuksellista, että pyysin Timo Harakalta haastattelua. Haastattelu on tehty sähköpostitse. Puhuttelu on yksikön toisessa persoonassa teitittelyn sijaan, koska olemme tunteneet toisemme jo ajalta ennen Harakan poliitikkouraa. 

Luonnehdi itse, millainen sijoittaja olet?

”Opinhaluinen. Ajattelin toimittajana, että sijoittaminen kuuluu ammattitaitooni. Olenkin saanut peruskäsityksen liiketoiminnasta ja yritysten taloudesta vuosikymmenien varrella. Myös virheistä oppii.” 

Mihin asioihin kiinnität huomiota ostaessasi osakkeita?

”Viime vuosina olen halunnut edistää kestävän kehityksen toimialoja, kierrätystaloutta ja puhdistavia teollisia ratkaisuja. Tuotto-odotusten merkitys vähenee vuosi vuodelta.”

Entä milloin myyt?

”Kun on rahan tarve. En ymmärrä ollenkaan ihmisiä, jotka kerryttävät varallisuutta kuin Roope Ankka nauttimatta elämästään tai auttamatta tarvitsijaa. Taistelen myös liiallista ahnautta vastaan kotiuttamalla onnistuneita sijoituksia ja maksamalla voitoista verot.” 

Mistä kiinnostuksesi osakemarkkinoita kohtaan on peräisin ja milloin aloit sijoittaa?

”Noin 35 vuotta sitten entinen tyttöystävä oli lähdössä Etelä-Amerikkaan ja tarvitsi ostajaa perimilleen Wärtsilän osakkeille. Halusin auttaa.” 

Keiden kanssa keskustelet sijoittamisesta/osakkeista/markkinoista?

Jouko Turkalla oli hyvä maksiimi. Hänen mielestään taitelijat puhuvat kapakan pöydässä vain rahasta ja liike-elämän väki keskustelee taiteesta. Taide on kiinnostavampi puheenaihe.” 

Mukavin sijoitusmuistosi?

”Uskoin Nesteen biokäänteeseen oikealla hetkellä. Minun saamaani taloudellista hyötyä merkittävämpi on kansantalouden ja Suomen valtionkin saama hyöty. Ja ennen kaikkea se, että Nesteen riskinotto voi rohkaista koko suomalaista bisnestä.”  

(Sidonnaisuusilmoituksen mukaan Timo Harakan nykyisessä osakesalkussa Nestettä on 1 200 kappaletta. Niiden arvo on noin 35 000 euroa.) 

Kuinka seuraat markkinoita?

”Satunnaisesti.” 

Kuinka valtioneuvoston jäsenyys vaikuttaa sijoitustoimintaasi?

”Passivoivasti. Eturistiriidat on tunnistettava hyvin tarkoin.”

Kuinka edistäisit suomalaista yksityissijoittamista (jos sitä mielestäsi tulee edistää)?

”Vastustin osakesäästötiliä siksi, että verotus ei vain lykkäänny vaan sitä vuotaa eri tavoin verotuksen ulottumattomiin 160 miljoonaa euroa vuodessa – joista 60 miljoonaa ulkomaille (valtiovarainministeriön arvio). Samalla veropohjaan tehtiin taas uusi reikä. Järkevämpää olisi ollut vaikkapa alentaa piensijoittajan osinkoveroa 20 prosenttiin. Pieni- ja keskituloisten suomalaisten työn verotuksen alentaminen on paras keino lisätä sijoittamista, kun kassaan jää jotakin sijoitettavaksi.” 

Kesäterveisesi suomalaisille sijoittajille?

”Sijoita hyviin tarkoituksiin. Jos tulee tuottoa, mieli on sitä parempi. Jos ei, niin rahat menivät sentään kansanterveydelle.” 

Viikon trio: Kolme kansainvälistä poimintaa Timo Harakan salkusta

Timo Harakan henkilökohtaisessa ja hänen täysin omistamansa yhtiön osakesalkussa on yhteensä noin neljänkymmenen pörssiyhtiön osakkeita. Valtaosa niistä on kotimaisia, mutta suoria osakeomistuksia on myös Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta.

Harakan kansainvälisiä osakevalintoja ovat esimerkiksi: 

1. Daimler

Saksalainen autonvalmistaja tunnetaan parhaiten Mercedes Benzistä. Harakka voi sanoa omistavansa 30 Mersua. Mersujen lisäksi osaketallissa on 70 Volkkaria ja 200 Volvoa.

2. Alibaba Group Holding

Alibaba on kiinalainen verkkokauppayhtiö, jonka osakkeilla käydään kauppaa New Yorkin pörssissä. 

3. Delta Airlines

Yhdysvaltalainen Delta on maailman toiseksi suurin lentoyhtiö.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Jutussa mainituista osakkeista hän omistaa Daimleria.

Ministereiden sidonnaisuudet on julkaistu valtioneuvoston verkkosivuilla.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti